Χοιρινό ρόστο με μπύρα, πετιμέζι και πιπέρια

Χοιρινό ρόστο με μπύρα, πετιμέζι και πιπέρια

Πεντανόστιμο χοιρινό ρόστο στη γάστρα με μπύρα, πετιμέζι και διαφόρων ειδών πιπέρια, που το συνοδεύετε με ένα βελούδινο πουρέ για να απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας στο γιορτινό, Χριστουγεννιάτικο, και όχι μόνο, τραπέζι σας. Μια απλή συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο πλούσιο σε αρώματα, πικάντικο και γλυκαμένο από το πετιμέζι, που σίγουρα θα κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι σας!

Υλικά συνταγής

  • Για το ρόστο
  • 2,5 κιλά χοιρινό κόντρα, δεμένο με σπάγκο από τον χασάπη
  • 350ml μπίρα
  • 3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
  • ½ κ.γ. γλυκού κόκκους πράσινο πιπέρι
  • ½ κ.γ. κόκκους μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. κόκκους ροζ ή κόκκινο πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 2 φύλλα δάφνης χοντροτριμμένα + 6 φύλλα για τη γάστρα
  • 400 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
  • 1 μεγάλο ή 2 μέτρια καρότα, χοντροκομμένα
  • ½ φλ. τσαγιού πετιμέζι
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το πουρέ
  • 1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2/3 φλ. τσαγιού γάλα εβαπορέ
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο τριμμένο δεντρολίβανο ή δυόσμο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το ρόστο: Αλατίζετε το κρέας και το αλείφετε παντού με λίγο λάδι. Χτυπάτε στο γουδί και τα τρία είδη πιπεριών μαζί, μέχρι να σπάσουν λίγο. Τα ανακατεύετε με το σκόρδο και τα κολλάτε γύρω γύρω στο κρέας.
  2. Παίρνετε ένα μεγάλο κομμάτι από τουλπάνι ή γάζα και τοποθετείτε το κρέας στη μέση. Το πασπαλίζετε με το θυμάρι και τα χοντροτριμμένα φύλλα δάφνης. Το τυλίγετε καλά στη γάζα το μεταφέρετε σε βαθύ σκεύος, το περιχύνετε με την μπύρα και το αφήνετε να μαριναριστεί όλο το βράδυ ή για 8 ώρες γυρίζοντας το 2-3 φορές.
  3. Στρώνετε τα 6 φύλλα δάφνης σε μια γάστρα. Ξετυλίγετε το κρέας από τη γάζα και το αλείφετε με το πετιμέζι. Το τοποθετείτε πάνω από τα φύλλα δάφνης και σκορπάτε γύρω γύρω τα μικρά κρεμμυδάκια και το καρότο. Ρίχνετε και την μπύρα της μαρινάδας και το λάδι μέσα στη γάστρα και προσθέτετε 2 φλ. νερό.
  4. Ψήνετε το χοιρινό σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1,5-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε και λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ενδιάμεσα αλείφετε το χοιρινό με τη σάλτσα του. Πρέπει να μείνει με 2 φλ. περίπου ζωμό στο τέλος. Το ξεφουρνίζετε το αφήνετε να κρυώσει λίγο και αφαιρείτε τον σπάγγο. 
  5. Για το πουρέ: Όσο το κρέας ψήνεται, φτιάχνετε το πουρέ. Βράζετε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν καλά, κρατάτε 1 φλ. από το νερό τους και τις στραγγίζετε. Τις μεταφέρετε σε μπολ και τις λιώνετε με πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο για πουρέ. Προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα εβαπορέ, αλάτι μετά από δοκιμή, πιπέρι και το δεντρολίβανο ή το δυόσμο και ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε έναν ομοιόμορφο και λείο πουρέ. Αν είναι πολύ πηχτός, προσθέτετε λίγο από το νερό που κρατήσατε στην άκρη.
  6. Για το σερβίρισμα: Κόβετε το χοιρινό σε λεπτές φέτες και το σερβίρετε στα πιάτα με τα κρεμμύδια και τα καρότα. Συνοδεύετε με αρωματικό πουρέ πατάτας και περιχύνετε με τη σάλτσα που έμενε στη γάστρα (αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, τότε τη δένετε με λίγο αλεύρι ή κορνφλάουρ που έχετε διαλύσει σε λίγο κρύο νερό). Καλή σας όρεξη!

Tips: Για μια ιδιαίτερη γεύση μπορείτε να αντικαταστήσετε την δάφνη με αποξηραμένο φασκόμηλο που ταιριάζει πολύ με το χοιρινό. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε στη γάστρα και 3 μήλα φιρίκια κομμένα στα 4 ή/και λίγα αποξηραμένα βερίκοκα μουσκεμένα για 1 ώρα σε ζεστό νερό.

Πηγή