Χοιρινό κοκκινιστό και κριθαράκι με πιπεριές και ντομάτα

Χοιρινό κοκκινιστό και κριθαράκι με πιπεριές και ντομάτα

Ένα πεντανόστιμο χοιρινό που λιώνει στο στόμα βρασμένα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένο με καπνιστή πάπρικα και πορτοκάλι, σερβιρισμένο με λαχταριστό κριθαράκι με πιπεριές και ντομάτα. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για να σερβίρετε στην οικογένειά σας στο καθημερινό τραπέζι; Μια συνταγή που σας συστήνουμε ανεπιφύλαχτα να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • Για το χοιρινό
  • 800 γρ. χοιρινό μπούτι (κομμένο σε μεσαία κομμάτια)
  • 3 κ.σ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα 
  • 2 κούπες από συσκευασία “Ντομάτα ψιλοκομμένη” Ή συσκευασία “Ντοματάκια ολόκληρα”, ψιλοκομμένα με τους χυμούς τους
  • 3 κούπες ζωμό λαχανικών 
  • 2 κ.γ. φασκόμηλο αποξηραμένο ή 5-6 φύλλα φρέσκο 
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το κριθαράκι
  • 2 συσκευασίες (500 γρ. η μια) κατεψυγεμένες, “Κριθαράκι με πιπεριές & ντομάτες” ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 160 ml σάλτσα από το χοιρινό ή ζωμό κότας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το χοιρινό: Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Παράλληλα, με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο λαδώνετε το κρέας, το αλατοπιπερώνετε και το τσιγαρίζετε, χωρίς να προσθέσετε έξτρα ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, ιδανικά σε 2 δόσεις για να μην ρίξετε τη θερμοκρασία και το κρέας βράσει.
  2. Όταν το κρέας θωρακιστεί και πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα απ” όλες τις πλευρές το αφαιρείτε προσωρινά από τη κατσαρόλα, με τρυπητή κουτάλα, και το μεταφέρετε σε μπολ. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτετε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 4-5 λ. 
  3. Στη συνέχεια επαναφέρετε το κρέας στη κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι και την καπνιστή πάπρικα. Ανακατεύετε καλά μέχρι να μην βλέπετε άσπρα σημεία από το αλεύρι στην κατσαρόλα και μετά δυναμώνετε την θερμοκρασία σε υψηλή.
  4. Προσθέτετε τη σάλτσα τομάτας, το ζωμό λαχανικών, το φασκόμηλο, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε για 1:15 ώρα έως 1: 30 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας, ανακατεύοντας περιστασιακά κατά τη διάρκεια του βρασίματος. 
  5. Για το κριθαράκι: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε το περιεχόμενο των συσκευασιών με το κριθαράκι, χωρίς να τα ξεπαγώσετε, μαζί με το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε για 6-8 λ.
  6. Στη συνέχεια προσθέτετε 160 ml από την κοκκινιστή σάλτσα του χοιρινού ή ζωμό κότας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της για 10-12 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  7. Αφήνετε το κριθαράκι να “ξεκουραστεί” με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 5 λ στη συνέχεια το ανακατεύετε να “αφρατέψει” και το σερβίρετε αμέσως με το κοκκινιστό χοιρινό σας. Καλή σας όρεξη!

   

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινό κοκκινιστό και κριθαράκι με πιπεριές και ντομάτα