Χοιρινό κατσαρόλας με σάλτσα ντομάτας

Χοιρινό κατσαρόλας με σάλτσα ντομάτας

Πεντανόστιμο χοιρινό κρέας με σάλτσα ντομάτας στη κατσαρόλα. Το κοκκινιστό χοιρινό κρέας είναι μια παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουν στα νησιά των κυκλάδων. Συνήθως το φτιάχουν με πατάτες και το ονομάζουν “ρόστο”. Το χοιρινό κρέας είναι ένα οικονομικό κρέας που περιέχει, όπως όλα τα κόκκινα κρέατα, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή, απλή, γρήγορη και εύκολη για να απολαύσετε ένα τέλειο κοκκινιστό χοιρινό με συνοδευτικό επιλογής σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό χοιρινό σπάλα ή ώμος 
  • λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα του κρέατος
  • 1/3-1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετούλες
  • 3 μέτρια φύλλα δάφνης
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κοφτή κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένα, τριμμένα ή 2-3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη ψιλοκομμένα
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 2 κοφτές κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4-5 ώριμες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ με το χυμό τους
  • 3 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού 
  • συνοδευτικό επιλογής σας όπως πατάτες τηγανιτές, πουρέ, ρύζι πιλάφι, ζυμαρικό με τριμμένο τυρί

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά το πλένετε, το κόβετε σε μέτρια κομμάτια/μερίδες, το στεγνώνετε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το αλευρώνετε ελαφρώς απ” όλες τις πλευρές.
  2. Ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα και μόλις κάψει σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαραθούν ελαφρώς τα κρεμμύδια. Ρίχνετε το αλκοόλ και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε το πελτέ και τον τρίβετε ελαφρώς στη βάση της κατσαρόλας να “τσιγαριστεί” και να βγάλει το άρωμά του.
  4. Στη συνέχεια ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, ή τις ντομάτες κονκασέ με τους χυμούς τους, μαζί με το ζωμό βοδινού, προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά και τα φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε απαλά και μόλις πάρουν 1-2 βράσεις χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 1:35-1:45 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας, πήξει η σάλτσα και μείνει με το λαδάκι της.
  5. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, περιστασιακά, ανακατεύετε, ελέγχετε αν απαιτούνται επί πλέον υγρά ή αλατοπίπερο και διορθώνετε. Σερβίρετε το χοιρινό σας με συνοδευτικό επιλογής σας, όπως πατάτες, ζυμαρικό, ρύζι, πουρέ κ.λ.π. και το απολαμβάνετε ιδανικά με ένα “γεμάτο” Αγιωργίτικο, ένα Cabernet Sauvignon ή μία ξηρή Μαυροδάφνη. Καλή σας όρεξη!

Απολαύστε το με συνοδευτικό επιλογής σας

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινό κατσαρόλας με σάλτσα ντομάτας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.