Χοιρινό κατσαρόλας με σάλτσα ντομάτας

Χοιρινό κατσαρόλας με σάλτσα ντομάτας

Πεντανόστιμο χοιρινό σε κόκκινη σάλτσα! Συνοδέψτε το με συνοδευτικό επιλογής σας όπως πατάτες τηγανιτές ή πουρέ ή ζυμαρικό επιλογής σας και απολαύστε ένα εξαιρετικό πιάτο στο οικογενειακό καθημερινό τραπέζι. Το χοιρινό όπως και το μοσχαρίσιο κρέας ανήκουν στην κατηγορία του «κόκκινου κρέατος» και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αρκετών βιταμινών του συμπλέγματος Β. Έτσι λοιπόν σας προτείνουμε αυτή την εύκολη συνταγή που ελπίζουμε να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα (ή άλλο κομμάτι επιλογής σας όπως χοιρινό λαιμό )
  • 30-40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πασπάλισμα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • 3/4 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί 
  • 1 γεμάτο κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 συσκευασία (500 γρ.) Τομάτα στον τρίφτη εμπορίου 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3 φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού (Σπιτικός ή φτιαγμένος με κύβο) 
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κοφτή κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε το κρέας σε μικρούς κύβους ή λεπτά παραλληλόγραμμα κομμάτια, το στεγνώνετε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, το πασπαλίζετε με το αλεύρι και το τινάζετε να φύγει το περίσσιο αλεύρι. 
  2. Ζεσταίνετε καλά μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε το λάδι και το κρέας και το τσιγαρίζετε μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει κρούστα απ” όλες τις πλευρές για να θωρακιστεί καλά. 
  3. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το τσιγάρισμα για 2 λ περίπου. Μετά σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το πολύ αλκοόλ ρίχνετε τον πελτέ, ανακατεύετε να διαλυθεί και προσθέτετε το χυμό τομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό βοδινού, τις δάφνες, τη ρίγανη, την κανέλα και την πάπρικα. 
  4. Αφήνετε να πάρει 2-3 βράσεις και μετά χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 1 ώρα. Μετά τη 1 ώρα αλατοπιπερώνετε το φαγητό σας και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για ακόμα 30 λ. 
  5. Ανά διαστήματα παρακολουθείτε την πορεία βρασίματος. Το χοιρινό σας θα είναι έτοιμο όταν μαλακώσει καλά, πήξει η σάλτσα και μείνει με το λαδάκι της. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα καυτό νερό ή αν έχει γίνει και δεν έχει “δέσει” η σάλτσα ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα να “σωθούν” τα πολλά υγρά.
  6. Ο ακριβής χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το κομμάτι χοιρινού που διαλέξατε και από το μέγεθος που κόψατε τις μερίδες. Όταν θα είναι έτοιμο δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε και το συνοδεύετε με συνοδευτικό επιλογής σας όπως, ζυμαρικό, ρύζι, πουρέ, πατάτες τηγανιτές κ.λ.π.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινό κατσαρόλας με σάλτσα ντομάτας