Χοιρινή πρασοτηγανιά

Χοιρινή πρασοτηγανιά

Πενταντόσιμη, μαλακή και ζουμερή χοιρινή τηγανιά με πράσο. Τηγανιά… Ο απόλυτος ελληνικός μεζές για να απολαύσετε τη μπύρα ή το κρασάκι σας με τη παρέα σας. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή (από εδώ), ιδανική για αρχάριους μάγειρες, για έναν λαχταριστό μεζέ, όπου ο συνδυασμός τρυφερού χοιρινού και πράσου μαζί με τη μοναδική σαλτσούλα του απογειώνουν τη γεύση του!!!

Υλικά συνταγής

  • 750 γρ. χοιρινός λαιμός χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε κομμάτια 4-5 εκ.
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα πράσα κομμένα, κομμένα πρώτα κάθετα στη μέση και μετά σε φετούλες
  • 1-2 κ.γ. μπούκοβο ή νιφάδες καυτερής πιπεριάς
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκα μαϊντανού
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί (η ζωμό κότας ή νερό)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Το κόβετε σε κομμάτια και το στεγνώνετε καλά με απορροφητικό χαρτί. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος μέχρι να “θωρακιστούν” και πάρουν καστανό-καφέ χρώμα απ” όλες τις πλευρές.
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε τα πράσα, αλατοπιπερώνετε, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και ανακατεύετε συχνά για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα. Προσθέτετε το μπούκοβο και το κύμινο και ανακατεύετε άλλες 1-2 φορές. 
  3. Ρίχνετε το κρασί (ή το ζωμό ή νερό), το οποίο θα πρέπει να καλύπτει το κρέας. Αν δεν το καλύπτει προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Σκεπάζετε το τηγάνι, αυξάνετε τη θερμοκρασία και μόλις πάρουν 1-2 βράσεις τα υγρά, μειώνετε αμέσως τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. 
  4. Σιγοβράζετε τη τηγανιά σας για περίπου 1 ½ ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και γίνει πολύ τρυφερό. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε τα υγρά και αν απαιτείται προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Πέντε (5 λ) πριν αποσύρετε τη τηγανιά σας από τη φωτιά, προσθέτετε το μαϊντανό και ανακατεύετε. Καλή σας όρεξη!!!