Χοιρινές μπριζόλες με υπέροχη σάλτσα μανιταριών

Χοιρινές μπριζόλες με υπέροχη σάλτσα μανιταριών

Πεντανόστιμες μπριζόλες χοιρινές στη χύτρα με μια υπέροχη σάλτσα μανιταριών σερβιρισμένες με πουρέ ή με ρύζι πιλάφι για να απολαύσετε το απόλυτο γεύμα ή δείπνο με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας. Μια συνταγή για να μετατρέψετε εύκολα και γρήγορα μερικά απλά και καθημερινά υλικά σε ένα ξεχωριστό πιάτο που θα λατρέψουν όσοι το δοκιμάσουν για την υπέροχη γεύση του. Μια συνταγή (από εδώ) για ζουμερές χοιρινές μπριζόλες με πλούσια σάλτσα μανιταριών που θα γίνει η αγαπημένη σας γιατί είναι γρήγορη και εύκολη, έχει απλά υλικά και παρασκευάζεται σε ένα σκεύος.

Επίσης αυτή είναι τόσο ευέλικτη στα συστατικά της που μπορείτε πραγματικά να παίξετε με αυτή και να την κάνετε δική σας προσαρμόζοντάς την ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Δηλαδή μπορείτε να πάρετε χοιρινές μπριζόλες λαιμού ή άλλες επιλογής σας, μπριζόλες χωρίς ή με κόκκαλο, επίσης χρησιμοποιήστε τα αγαπημένα σας καρυκεύματα ή μπαχαρικά και προσθέστε μερικά λαχανικά με τα μανιτάρια. Εάν δεν είστε λάτρεις των μανιταριών, αφήστε τα έξω. Η επιλογή είναι πάντα δική σας!

Υλικά συνταγής

  • 4-5 κ.σ ελαιόλαδο
  • 4 χοιρινές μπριζόλες επιλογής σας με ή χωρίς κόκκαλο, τουλάχιστον 2,5 εκ. πάχους
  • αλάτι, πιπέρι
  • 250 γρ. μανιτάρια μανιτάρια λευκά, καθαρισμένα κομμένα σε φέτες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. σόγια σος
  • 2 κ.γ. αποξηραμένα μυρωδικά ανάμικτα, ρίγανη, βασιλικό, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης, κρύα
  • 2-3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε τις μπριζόλες από το ψυγείο 30 λ πριν τις μαγειρέψετε για να έλθετε σε θερμοκρασία δωματίου. Ζεσταίνετε στη χύτρα σας το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τις μπριζόλες, σε δόσεις, τις αλατοπιπερώνετε και τις σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές. Τις βγάζετε με μια τσιμπίδα από τη χύτρα και τις αφήνετε στην άκρη.
  2. Στην ζεστή χύτρα ρίχνετε τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια, και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να φύγει η υγρασία των μανιταριών και πάρουν όλα ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
  3. Μετά προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου, τη σάλτσα σόγιας, τα ανάμεικτα μυρωδικά, και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, φροντίζοντας να “ξύσετε” και την χύτρα στη βάση της να ξεκολλήσουν τα τυχόν καφέ κομμάτια που άφησαν οι μπριζόλες.
  4. Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν ξαναβάζετε τις μπριζόλες στη χύτρα, την κλείνετε με το καπάκι της και μαγειρεύετε για 20-25 λ περίπου από την ώρα που θα σηκωθεί η βαλβίδα της. Τα ακριβή λεπτά βρασίματος είναι ανάλογα με το πόσο χοντρές θα είναι οι μπριζόλες σας. Αφήνετε τη χύτρα στην άκρη μέχρι να απελευθερώσει φυσικά τον ατμό της και να την ανοίξετε.
  5. Στη συνέχεια ανοίγετε το καπάκι της χύτρας, αφαιρείτε τις χοιρινές μπριζόλες με σπάτουλα, τις μεταφέρετε προσεκτικά σε μεγάλη πιατέλα και τις διατηρείτε ζεστές. Ξαναβάζετε τη χύτρα με τα υπόλοιπα υλικά σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 2 λ ή μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. 
  6. Σε ένα φλιτζάνι ρίχνετε την κρύα κρέμα γάλακτος και το αλεύρι και τα ανακατεύετε με πιρούνι μέχρι να διαλυθεί πλήρως το αλεύρι. Μετά αρχίζετε να ρίχνετε τμηματικά το μείγμα μέσα στη χύτρα, ανακατεύοντας για 1-2 λ ή μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό “πάχος” στην σάλτσας σας. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο, διορθώνετε. 
  7. Βάζετε τις μπριζόλες μέσα στη χύτρα να σκεπαστούν καλά με τη σάλτσα, ή τις σερβίρετε ως έχουν πάνω σε ρύζι πιλάφι ή σε πουρέ, περιχυμένες με τη σάλτσα σας και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή σας όρεξη!

Σημείωση Νο.1: Επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε χοιρινές μπριζόλες με κόκαλο γιατί πραγματικά σας βοηθούν να δώσετε περισσότερη γεύση και να διατηρηθεί η μπριζόλα υγρή και μαλακή! Αν όμως προτιμάτε τις χοιρινές μπριζόλες σας χωρίς το κόκκαλο, μην διστάσετε να τις χρησιμοποιήσετε! Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπριζόλες λαιμού που είναι εξαιρετικά μαλακές.

Σημείωση Νο.2: Για να καθαρίσετε τα μανιτάρια, χρησιμοποιήστε μια υγρή χαρτοπετσέτα ή μια μαλακή βούρτσα για να σκουπίσετε το κάθε μανιτάρι για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά.
Αν θέλετε να τα ξεπλύνετε, ξεπλύνετέ τα με δροσερό νερό και στεγνώστε τα πάρα πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Μην μουλιάζετε ποτέ τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια απορροφούν το νερό όπως τα σφουγγάρια, οπότε δεν θα ροδίσουν όμορφα όταν ψηθούν.

Σημείωση Νο.3: Βεβαιωθείτε ότι οι χοιρινές μπριζόλες έχουν κρυώσει πριν τις αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρούνται για  3-4 ημέρες στο ψυγείο. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταψύξετε τις χοιρινές μπριζόλες και τη σάλτσα μανιταριών σας σε αεροστεγές σκεύος για 2-3 μήνες.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινές μπριζόλες με υπέροχη σάλτσα μανιταριών