Χοιρινά μπριζολάκια στο φούρνο

Χοιρινά μπριζολάκια στο φούρνο

Πεντανόστιμα χοιρινά μπριζολάκια στο φούρνο. Μια συνταγή για να αγαπημένο μικρών και μεγάλων φαγητό, που μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια δροσερή πατατοσαλάτα ή πατατούλες τηγανιτές με πράσινη ή χωριάτικη σαλάτα και με τυρί φέτα και να απολαύσετε το τέλειο γεύμα ή δείπνο στο καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

Αυτά τα ζουμερά μπριζολάκια, που σας δίνουμε σε αυτή τη συνταγή, οφείλουν τη νοστιμιά τους στο υπομονετικό μαρινάρισμα σε μαρινάδα από μπίρα, μέλι και μουστάρδα. Συνοδέψτε τα με μουστάρδα ή μια απλή και εύκολη σπιτική κέτσαπ-συνταγή πιο κάτω- και … καλή σας όρεξη!

Υλικά συνταγής

  • Για τα μπριζολάκια
  • 12 λεπτά χοιρινά μπριζολάκια, από σπάλα (πάχους ½ εκ.)
  • 300 ml μπίρα ξανθιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • ½ κ.γ. θυμάρι ξερό
  • λίγο μπαχάρι σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη κέτσαπ (προαιρετικά)
  • 4-5 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 ψητές πιπεριές Φλώρινας (από βάζο)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 50 ml ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα μπριζολάκια: Σε ένα μεγάλο φαρδύ μπολ ρίχνετε τη μπίρα, τη ζάχαρη, το μέλι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το θυμάρι, μπαχάρι και αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε πολύ καλά με ένα πιρούνι. Βάζετε μέσα στη μαρινάδα τα μπριζολάκια, ανακατεύετε καλά με τα χέρια για να βραχούν παντού, σκεπάζετε το μπολ και τα μαρινάρετε για 3-4 ώρες. 
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στο γκριλ και μαζί ζεστάνετε και τη σχάρα του φούρνου – πρέπει να είναι καυτή για να μην κολλήσουν επάνω της τα μπριζολάκια. Στραγγίζετε τα μπριζολάκια από τη μαρινάδα, την οποία βάζετε σε ένα μπολάκι και την αφήνετε στην άκρη. 
  3. Με ένα πινέλο λαδώνετε τη καυτή σχάρα και αραδιάζετε τα μπριζολάκια στη σειρά. Την τοποθετείτε σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου, ενώ στο χαμηλότερο σημείο του φούρνου βάζετε μια λαμαρίνα για να πέφτουν τα λίπη. Ψήνετε τα μπριζολάκια σας για 5-7 λ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν στο κέντρο τους. Στα μισά του ψησίματος τα αλείφετε με τη μαρινάδα, με ένα πινέλο. Δεν τα αλείφετε ξανά. Πετάτε την υπόλοιπη μαρινάδα αν περισσέψει.
  4. Για τη σπιτική κέτσαπ: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 3-4 λ ή μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το σκόρδο, σοτάρετε για 1 λ ακόμα και μετά ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, τις πιπεριές, τον κόλιανδρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο  πιπέρι. 
  5. Ανακατεύετε καλά το μείγμα και το αφήνετε να βράσει για περίπου 20 λ ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα. Προσθέτετε το μέλι και το ξίδι ανακατεύετε, αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά, τη μεταφέρετε στο μπλέντερ και τη πολτοποιείτε καλά. 
  6. Στη συνέχεια επαναφέρετε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο για 2 λ. Σερβίρετε τη κέτσαπ σε μπολ δίπλα από τα μπριζολάκια μαζί με πατατούλες και σαλάτα επιλογής σας. Καλή σας όρεξη!

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινά μπριζολάκια στο φούρνο