Χοιρινά κότσια στη γάστρα

Χοιρινά κότσια στη γάστρα

Πεντανόστιμα χοιρινά κότσια στη γάστρα αλειμμένα με μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι και μουστάρδα πουθα απογειώνουν τη γεύση, σιγοψημένα στη γάστρα για μαλακό κρέας σας λουκούμι. Μια συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο, που σίγουρα θα απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας στα γιορτινά τραπέζια σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το κρέας
  • 4 χοιρινά κότσια ( περίπου 1.500 γρ. το ένα, με το κόκαλο. Το κάθε κότσι αντιστοιχεί σε 2 μερίδες)
  • αλάτι χοντρό
  • 8 καρφάκια γαρίφαλο
  • 5 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε κομμάτια των 2 εκ. περίπου
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5 δαφνόφυλλα
  • 4 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1½ φλ. τσαγιού ζεστός ζωμός λαχανικών
  • 1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από ακέρωτο, βιολογικό πορτοκάλι
  • Για το άλειμμα 
  • 1/3 φλ. τσαγιού μέλι θυμαρίσιο
  • 1/3 φλ. τσαγιού μουστάρδα προτιμότερο πικάντικη
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, ½ κ.γ. πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κρέας: Από βραδίς βάζετε τα κότσια σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό που να τα σκεπάζει και 4 κ.σ. χοντρό αλάτι. Με το τρόπο αυτό «ψήνεται» το σκληρό τους δέρμα και έτσι μετά, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γίνεται τραγανό και ρόδινο. Την επομένη προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Ξεπλένετε τα κότσια, τα σκουπίζουμε καλά και καρφώνετε στο καθένα από 2 γαρίφαλα.
  2. Για το άλειμμα: Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για το άλειμμα δηλ. το μέλι, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύετε πολύ καλά. Το αφήνετε στην άκρη. 
  3. Για το ψήσιμο: Παίρνετε μια μεγάλη βαθιά γάστρα ή ένα μεγάλο ταψί και στρώνετε στη βάση τους τα κρεμμύδια. Πάνω στα κρεμμύδια τοποθετείτε τα κότσια το ένα δίπλα στο άλλο, όρθια, δηλαδή με το κόκαλο προς τα πάνω. Προσθέτετε στο σκεύος το ξυλάκι κανέλας, τα δαφνόφυλλα, τα σκόρδα, το κρασί, τη φλούδα πορτοκαλιού και 1/2 φλ. από το ζωμό. 
  4. Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε τα κότσια με το άλειμμα και, με όσο περισσέψει τα περιχύνετε. Κλείνουμε τη γάστρα ή σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά ερμητικά με αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το σκεύος στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 30 λ. 
  5. Μετά, μειώνετε τη φωτιά στους 150-160 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 2 – 2½ ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να μελώσει. Στο μέσον του ψησίματος, αν απαιτηθεί, προσθέτετε 1/2-1 φλ. ζεστό ζωμό. Μετά τις 2-2½ ώρες ξεφουρνίζετε τα κότσια και τα μεταφέρετε σε μια πιατέλα. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς.
  6. Πετάτε από τη σάλτσα τη φλούδα πορτοκαλιού, τη κανέλα και τα δαφνόφυλλα, τη μεταφέρετε σε μια σαλτσιέρα και τη διατηρείτε ζεστή μέχρι να σερβίρετε. Ξαναβάζετε τα κότσια στη γάστρα ή στο ταψί και τα ψήνουμε στο ίδιο ράφι, χωρίς καπάκι, για άλλα 15-20 λ ή μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε τα κότσια σε μεγάλη πιατέλα, τραβάτε απαλά το κόκαλο από τη μία μεριά και μοιράζετε στα πιάτα. Περιχύνετε με τη ζεστή σάλτσα και συνοδεύετε με πουρέ πατάτας.

Συμβουλή: Αυτό το φαγητό είναι κλασικό φαγητό γάστρας. Το αποτέλεσμα στο ταψί δεν θα είναι το ίδιο, γιατί μπορεί να στεγνώσει.

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινά κότσια στη γάστρα

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page