Αναρτήθηκε στις 31/12/2014 σε Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Χοιρινό ζαμπόν γλασαρισμένο με μέλι, μουστάρδα & σιρόπι σφενδάμου
Μια συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο για τα γιορτινά τραπέζια μας. Χοιρινό ζαμπόν μπούτι, γλασαρισμένο με μέλι, μουστάρδα και σιρόπι σφενδάμου για ένα υπέροχο, πεντανόστιμο πιάτο.
Υλικά συνταγής
- 1 χοιρινό ζαμπόν από μπούτι [ham] 3 κιλά περίπου
- 50 γρ. ζάχαρη καστανή
- 40 ml σιρόπι σφενδάμου [maple syrup]*
- 40 ml μέλι
- 1 κ.σ. κοφτή μουστάρδα Dijon
- ολόκληρα γαρίφαλα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και τοποθετείστε σε ένα ταψί λαδόκολες. Λαδώνετε καλά την επάνω λαδόκολα που θα ακουμπήσετε το ζαμπόν και το αφήνετε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ βάζετε τη ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου, το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζετε στο χοιρινό μικρούς ρόμβους 5mm βάθους και στο κέντρο κάθε ρόμβου βάζετε ένα γαρίφαλο. Το βάζετε στο ταψί και το αλείφετε με το 1/3 με του μείγματος ζάχαρης.
- Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου [ανάλογα με το βάρος του κρέατος] αλείφοντας άλλες δύο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος με το υπόλοιπο γλάσο. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να “σταθεί” για 10 λεπτά και σερβίρετε.
* Αν δεν έχετε maple syrup αντικαταστήστε το με πετιμέζι. Το maple syrup θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν. Είναι λίγο ακριβό αλλά η γεύση του θα σας αποζημειώσει.
Καλή Χρονιά

31/12/2014
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χοιρινό ζαμπόν γλασαρισμένο με μέλι, μουστάρδα & σιρόπι σφενδάμου