Χοιρινό Γκούλας

Χοιρινό Γκούλας

Μια συνταγή για το Ουγγαρέζικο παραδοσιακό φαγητό. Χοιρινό “Γκούλας”. Σερβίρετε με πιλάφι ή πουρέ, ή ζυμαρικό της αρεσκείας σας και απολαύστε ένα υπέροχο πιάτο.

Υλικά συνταγής

  • 900 γρ. χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 150 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες  [προαιρετικά]
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή [της αρεσκείας σας]
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 φλ. ζωμός κοτόπουλου
  • 1 1/2 φλ. ζωμό κρέατος
  • 3/4 φλ. ξινή κρέμα ή γιαούρτι 
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλεύρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • λίγο καυτερό πιπέρι ή μπούκοβο 
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε το χοιρινό σε κύβους των 5 εκ., τα αλατοπιπερώνετε και το πασπαλίζετε με τη πάπρικα. Τα αλευρώνετε πασπαλίζοντάς το ελαφρώς. 
  2. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος σε 2-3 παρτίδες, για 4′-5′ μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε σε πιατέλα.
  3. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε 1 κ.σ. λάδι και τα σοτάρετε μέχρι να χρυσαφίσουν. Προσθέτετε και το σκόρδο και τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 2′-3′ ακόμα. Προσθέτετε και το κρέας και το μπούκοβο, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το φύλλο δάφνης και το ζωμό κότας και το 1 φλ. ζωμό κρέατος. Σκεπάζετε και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει.
  4. Λίγο πριν βράσει το κρέας βάζετε σε μικρό κατσαρολάκι τη 1 κ.σ. βούτυρο με 1 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία προσέχοντας μη σας κολλήσει στη βάση. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα το βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά ανακατεύοντας το υπόλοιπο 1/2 φλ. ζωμό κρέατος, μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα.
  5. Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, αφαιρείτε τη δάφνη, προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι και το ζωμό, ανακινείτε το τηγάνι να πάει παντού.
  6. Προσθέτετε τη  ξινή κρέμα ή το γιαούρτι και το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε για 1 λεπτό και σερβίρετε με βρασμένα λαχανικά ή πιλάφι ή ζυμαρικό της αρεσκείας σας. Προαιρετικά σερβίρετε με extra ξινή κρέμα ή γιαούρτι.

knK1COSml8Nndw



Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινό Γκούλας