Αναρτήθηκε στις 21/11/2015 σε Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Χοιρινό Γκούλας
Μια συνταγή για το Ουγγαρέζικο παραδοσιακό φαγητό. Χοιρινό “Γκούλας”. Σερβίρετε με πιλάφι ή πουρέ, ή ζυμαρικό της αρεσκείας σας και απολαύστε ένα υπέροχο πιάτο.
Υλικά συνταγής
- 900 γρ. χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλο
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 5 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 150 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες [προαιρετικά]
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή [της αρεσκείας σας]
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 φλ. ζωμός κοτόπουλου
- 1 1/2 φλ. ζωμό κρέατος
- 3/4 φλ. ξινή κρέμα ή γιαούρτι
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλεύρι
- 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- λίγο καυτερό πιπέρι ή μπούκοβο
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Κόβετε το χοιρινό σε κύβους των 5 εκ., τα αλατοπιπερώνετε και το πασπαλίζετε με τη πάπρικα. Τα αλευρώνετε πασπαλίζοντάς το ελαφρώς.
- Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος σε 2-3 παρτίδες, για 4′-5′ μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε σε πιατέλα.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε 1 κ.σ. λάδι και τα σοτάρετε μέχρι να χρυσαφίσουν. Προσθέτετε και το σκόρδο και τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 2′-3′ ακόμα. Προσθέτετε και το κρέας και το μπούκοβο, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το φύλλο δάφνης και το ζωμό κότας και το 1 φλ. ζωμό κρέατος. Σκεπάζετε και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει.
- Λίγο πριν βράσει το κρέας βάζετε σε μικρό κατσαρολάκι τη 1 κ.σ. βούτυρο με 1 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία προσέχοντας μη σας κολλήσει στη βάση. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα το βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά ανακατεύοντας το υπόλοιπο 1/2 φλ. ζωμό κρέατος, μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα.
- Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, αφαιρείτε τη δάφνη, προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι και το ζωμό, ανακινείτε το τηγάνι να πάει παντού.
- Προσθέτετε τη ξινή κρέμα ή το γιαούρτι και το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε για 1 λεπτό και σερβίρετε με βρασμένα λαχανικά ή πιλάφι ή ζυμαρικό της αρεσκείας σας. Προαιρετικά σερβίρετε με extra ξινή κρέμα ή γιαούρτι.
21/11/2015
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χοιρινό Γκούλας