Χοιρινό φιλέτο με σάλτσα κρασιού και μυρωδικών

Χοιρινό φιλέτο με σάλτσα κρασιού και μυρωδικών

Χοιρινό φιλέτο /ψαρονέφρι, μαγειρεμένο με κρασί και μυρωδικά, κομμένο σε φέτες και σερβιρισμένο με μια γευστική, ελαφρά κρεμώδη σάλτσα. Μια υπέροχη συνταγή για να απολαύσετε ένα υπέροχο πιάτο στο οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας. 

Υλικά συνταγής

  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4
  • 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα φασκόμηλου, χοντροκομμένα
  • 2 φιλέτα ψαρονέφρι 1/2 κιλό το ένα, κομμένα σε φέτες
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ (αν απαιτηθεί)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία. Σοτάρετε το σκόρδο με το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο, ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λ περίπου για να αρωματιστεί το λάδι.
  2. Προσθέτετε στο τηγάνι τα φιλέτα και τα σοτάρετε για 4 λ από κάθε πλευρά. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο. Ρίχνετε το 1 1/4 φλ. κρασί στο τηγάνι και με μια ξύλινη κουτάλα “ξύνετε” τη βάση του τηγανιού για 1-2 λ μέχρι να αναπνεύσει το αλκοόλ. 
  3. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, ξαναβάζετε το χοιρινό στη φωτιά, προσθέτετε 1/2 φλ. νερό και το αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε το τηγάνι ή τη κατσαρόλα σας με το καπάκι τους και σιγοβράζετε το χοιρινό για 6-8 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά, ανάλογα με το πάχος της κάθε φέτας. Όταν θα είναι έτοιμο το βγάζετε και το τοποθετείτε σε πιατέλα.[*]
  4. Αυξάνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο, προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου και μόλις πάρει βράση κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Την αφήνετε για 15 λ να μισοκρυώσει η σάλτσα.
  5. Μετά τα 15 λ προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και ξαναβάζετε σε χαμηλή φωτιά τη κατσαρόλα. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν είναι πολλά τα υγρά και δεν πήζει, διαλύετε 1-2 κ.σ. κορν φλάουερ σε 6 κ.σ. νερό, τα προσθέτετε στη κατσαρόλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  6. Προσθέτετε και τις φέτες χοιρινού αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις. Δοκιμάζετε στο αλατοπίπερο και προσθέτετε λίγο ακόμα αν αυτό απαιτείται.  Σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πουρέ πατάτας. 

 

[*] Το βράσιμο του κρέατος εξαρτάται πάντα, φυσικά, ανάλογα με το μέγεθος που κόψατε τις φέτες και τις προτιμήσεις σας. Το ψαρονέφρι δεν θέλει πολύ βράσιμο γιατί χάνει τους ζωμούς του. 

1LOMO4

Βασική ιδέα προσρμοσμένο από Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινό φιλέτο με σάλτσα κρασιού και μυρωδικών