Χοιρινό μπούτι καραμελωμένο με καστανή ζάχαρη

Χοιρινό μπούτι καραμελωμένο με καστανή ζάχαρη

Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο. Μπούτι χοιρινό καραμελωμένο με καστανή ζάχαρη για ένα εντυπωσιακό και πεντανόστιμο φαγητό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 1 μπούτι χοιρινό ζαμπόν 3-4 κιλά περίπου 
  • 1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κοφτό μουστάρδα Dijon
  • 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • ολόκληρα γαρύφαλα
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζετε τη σχάρα στο τελευταίο ράφι.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε τα 3/4 της καστανής ζάχαρης, τη μουστάρδα, το κονιάκ και 1/2 φλ. τσαγιού κρύο νερό και το σιγοβράζετε, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά για 5′ περίπου, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.
  3. Παίρνετε ένα μικρό κοφτερό μαχαιράκι και αρχικά κάνετε μερικές βαθιές μαχαιριές, στρίβοντας το μαχαίρι, ώστε να ανοιχθεί οπή για να διεισδύσει εσωτερικά, το λίπος του κρέατος και το γλάσο το μείγμα ζάχαρης. Κατόπιν με το ίδιο κοφτερό μαχαιράκι κόβετε το λίπος σε κυβάκια και “καρφώνετε” σε κάθε κυβάκι ένα “καρφάκι” γαρύφαλο. 
  4. Με ένα πινέλο αλείφετε καλά το χοιρινό μπούτι με το μισό του γλάσου μείγματος ζάχαρης και το πασπαλίζετε με την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη. Πατήστε το με τα χέρια σας για να δημιουργηθεί μια κρούστα.
  5. Ψήστε για 30′-40′ και περιχύστε το μετά τα πρώτα 15′ με το υπόλοιπο από το γλάσο ζάχαρης. Το ξαναβάζετε στο φούρνο και ψήνετε για άλλα 15′-20′. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 15′ να “σταθεί” και σερβίρετε.

 

Καλά Χριστούγεννα

gwiazda gwiazda78

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινό μπούτι καραμελωμένο με καστανή ζάχαρη

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.