Χοιρινές μπριζόλες λαιμού με λαχανικά στη γάστρα

Χοιρινές μπριζόλες λαιμού με λαχανικά στη γάστρα

Υπέροχες χοιρινές μπριζόλες λαιμού με λαχανικά στη γάστρα. Ένα γρήγορο στη παρασκευή του και οικονομικό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια πανεύκολη και απλή συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο που σίγουρα θα απολαύσετε. Καλή σας όρεξη!

Υλικά συνταγής

  • 4 μεγάλες χοιρινές μπριζόλες λαιμού (συνολικού βάρους 1.200 γρ. περίπου)
  • αλάτι πιπέρι
  • ⅓ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μικρά-μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μέτριους κύβους
  • 4 καρότα, κομμένα σε μέτρια μπαστουνάκια 
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε μέτρια κομμάτια 
  • 1 κ.σ. πάπρικα κατά προτίμηση καπνιστή
  • 1 φλ. τσαγιού κόκκινο γλυκό κρασί
  • 2 κονσέρβες (400 γρ. η μία) αποφλοιωμένα ντοματάκια ολόκληρα, ψιλοκομμένα στο χέρι ή στο multi με τους χυμούς τους
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζητάτε στο χασάπη σας, προαιρετικά, να κόψει τις μπριζόλες σας στα 4 ή στα 5, πάντα μαζί με το κόκκαλό τους. Διαφορετικά τις αφήνετε ολόκληρες. Τις πλένετε, τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις αλατοπιπερώνετε.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε, σε δόσεις τις μπριζόλες σας (σε κομμάτια ή ολόκληρες) μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές. Τις βγάζετε, με μια τσιμπίδα, από το τηγάνι και τις στρώνετε, σε μια ενιαία στρώση, στη βάση μιας γάστρας.
  3. Στο ίδιο τηγάνι με το ζεστό λάδι ρίχνετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τη δάφνη, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρετε τα λαχανικά σας, ανακατεύοντας συχνά, για 5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σκόρδο και το σέλερυ και σοτάρετε για 2 λ επιπλέον.
  4. Τέλος ρίχνετε και τη πάπρικα και συνεχίζετε και το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λ να βγάλει το άρωμά της. Σβήνετε με το κρασί το αφήνετε για 1 λ περίπου να “αναπνεύσει” και στη συνέχεια προσθέτετε τα ψιλοκομμένα αποφλοιωμένα ντοματάκια με τους χυμούς τους, το πελτέ, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο, ανακατεύετε και αποσύρετε αμέσως το τηγάνι από τη φωτιά. 
  5. Ρίχνετε όλο το μείγμα του τηγανιού πάνω από τις μπριζόλες, φροντίζοντας να την απλώσετε ομοιόμορφα πάνω από κάθε κομμάτι μπριζόλας. Τα υγρά της σάλτσας θα πρέπει να καλύπτει τις μπριζόλες πάνω από τη μέση. Αν όχι τότε προσθέτετε λίγο νερό.  
  6. Σκεπάζετε τη γάστρα σας με το καπάκι της, τοποθετείτε το φαγητό σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και το ψήνετε για 1:15-1:30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Ελέγχετε ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια ψησίματος αν απαιτείται επιπλέον νερό. 
  7. Σερβίρετε μόνο τις μπριζόλες (ολόκληρα ή σε κομμάτια) σε πιατέλα σερβιρίσματος και αυξάνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς. Μέσα στη σάλτσα λαχανικών που έχει μείνει στη γάστρα, προσθέτετε το ξύδι, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και κόλιανδρο, δοκιμάζετε το αλάτι και αν απαιτείται συμπληρώνετε, ανακατεύετε και ψήνετε τη σάλτσα με τα λαχανικά σας για 2-3 λ επιπλέον. Περιχύνετε το κρέας με τη σάλτσα λαχανικών και το συνοδεύετε με πιλάφι, ή πουρέ. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινές μπριζόλες λαιμού με λαχανικά στη γάστρα