Χοιρινές μπριζόλες με κρεμμύδια και πατάτες στη γάστρα

Χοιρινές μπριζόλες με κρεμμύδια και πατάτες στη γάστρα

Χοιρινές μπριζόλες με κρεμμύδια και πατάτες στη γάστρα. Ένα απλό ελαφρύ πιάτο, για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Μια συνταγή (αρχική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα εύκολο πιάτο που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την απλότητά του και τη νοστιμιά του. 

Υλικά συνταγής

  • 4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 6 χοιρινές μπριζόλες 200 γρ. περίπου η μία
  • ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες 
  • 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες 
  • αλάτι, πιπέρι
  • 500 ml ζωμό κότας
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε φέτες και τις τοποθετείτε σε λαδωμένη γάστρα. Τις αλατοπιπερώνετε, τις περιχύνετε με τα 100 ml ζωμό κότας και λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζετε με το θυμάρι. Τις ανακατεύετε και στη συνέχεια τις στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση της γάστρας.
  2. Αλατοπιπερώνετε τις μπριζόλες και τις τοποθετείτε και αυτές στη γάστρα πάνω από τις πατάτες.
  3. Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και ξεχωρίζετε από τις φέτες τα κρεμμύδια σε στικς. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε καλά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, πασπαλισμένα με 1 πρέζα αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Στη συνέχεια τα στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από τις μπριζόλες. 
  4. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε το βούτυρο και μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε γρήγορα και προσθέτετε τα υπόλοιπα 400 ml ζωμό κότας και το σκόρδο. Συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ. Στη συνέχεια προσθέτετε το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2 λ από το σημείο βρασμού ή μέχρι να πήξει ελαφρώς το μείγμα.
  5. Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά, το αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, ανακατεύετε και περιχύνετε τις μπριζόλες πάνω από τα κρεμμύδια.
  6. Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1:15 – 1:30 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι μπριζόλες σας. Προαιρετικά 10-15 λ πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο, ξεσκεπάζετε τη γάστρα, γυρίζετε το φούρνο στο γκριλ και συνεχίζετε το ψήσιμο για να πάρουν χρώμα οι μπριζόλες και οι πατάτες. 

Σημείωση: Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος που κόψατε τις πατάτες καθώς και το μέγεθος και πάχος της μπριζόλας.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινές μπριζόλες με κρεμμύδια και πατάτες στη γάστρα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.