Χοιρινά κεφτεδάκια στο φούρνο με κρασάτη σάλτσα

Χοιρινά κεφτεδάκια στο φούρνο με κρασάτη σάλτσα

Μια συνταγή για υπέροχα χοιρινά κεφτεδάκια στο φούρνο με μια απίθανη σάλτσα κρασιού, που θα εντυπωσιάσουν τους πάντες με την γεύση τους.

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεφτεδάκια:
  • 800 γρ. χοιρινός κιμάς [400 γρ. από μπούτι + 400 γρ. από σπάλα]
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
  • 1 κοφτή κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν [προαιρετικά]
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη σάλτσα:
  • 600 ml λευκό αρωματικό κρασί
  • 8 ξεροί χουρμάδες ή ξερά βερίκοκα χωρίς κουκούτσια ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρούς κύβους

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα δύο είδη κιμά με τις πάπρικες, το πιπέρι καγιέν [προαιρετικά] και το ξύσμα και ζυμώνετε για 4 – 5 λεπτά, βουτώντας τακτικά τα χέρια σας σε ένα μπολ με νερό, για να μην κολλήσει το μείγμα.
  2. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το κρασί και ζυμώνετε για 3 – 4 λεπτά. Ρίχνετε το αυγό, ζυμώνετε λίγο ακόμα και προσθέτετε τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίχνετε 3 – 4 κουτ. σούπας νερό και ζυμώνετε για άλλα 5 λεπτά.
  3. Πλάθετε τα κεφτεδάκια στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού, τα πατάτε ελαφρώς και τα αραδιάζετε σε ένα λαδωμένο ταψί σε απόσταση 1 – 2 εκ. το ένα από το άλλο. Τα βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξουν. 
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Βάζετε το ταψί με τα κεφτεδάκια στο μεσαίο ράφι και τα ψήνετε για 25 – 30 λεπτά. 
  5. Για τη σάλτσα: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε το κρασί και τους χουρμάδες και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι το υγρό να μειωθεί στο μισό.
  6. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το ζεστό περιεχόμενο στο μπλέντερ για 2 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε λεία σάλτσα. Την περνάτε από λεπτή σήτα, πιέζοντας με μια ξύλινη κουτάλα, τη βάζετε ξανά στην κατσαρόλα, τη ζεσταίνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτετε σταδιακά τα κομμάτια βουτύρου, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα, ώσπου να λιώσουν και η σάλτσα να δέσει και να γίνει λεία. [Προσοχή! Η σάλτσα δεν πρέπει να πάρει βράση, γιατί θα κόψει.] Συνοδεύετε με ρύζι πιλάφι.
  7. Σημείωση: Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε στη σάλτσα 1 μικρό φύλλο αρμπαρόριζα. Θα τη προσθέσετε 2 λ πριν κατεβάσετε τη σάλτσα από τη φωτιά. Όταν κατεβάσετε τη σάλτσα από τη φωτιά, πετάξτε την αρμπαρόριζα και βάλτε τη σάλτσα στο μπλέντερ, συνεχίζοντας τη διαδικασία.

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινά κεφτεδάκια στο φούρνο με κρασάτη σάλτσα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.