Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα μουστάρδας και πουρέ καρότου

Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα μουστάρδας και πουρέ καρότου

Πεντανόστιμα, ζουμερά χοιρινά μπριζολάκια χωρίς κόκκαλο με σάλτσα μουστάρδας και πουρέ καρότου. Μια συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο που θα το απολαύσετε και στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι αλλά και στο επίσημο με τους καλεσμένους σας. 

Υλικά συνταγής

  • Για τα χοιρινά μπριζολάκια:
  • 4 χοιρινά μπριζολάκια χωρίς κόκκαλο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάπρικα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • Για τη σάλτσα μουστάρδας:
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό μέρος μόνο, ψιλοκομμένα 
  • 3/4 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κότας ή βοδινού 
  • 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν ή άλλη επιλογής σας
  • αλάτι πιπέρι
  • Για το πουρέ καρότου:
  • 1 κιλό μικρά, τρυφερά, καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε μικρές φέτες
  • 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο ή κόλιανδρο ή κύμινο (προαιρετικά)
  • 2 ½ φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό κότας ή λαχανικών 
  • 1/4 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού + 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 3/4 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα μπριζολάκια: Ξεπλένετε τις μπριζόλες, τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί, τις αλατοπιπερώνετε και από τις 2 πλευρές και τις πασπαλίζετε με πάπρικα και λίγο αλεύρι. Σε ένα μεγάλο, τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρετε τις μπριζόλες για 4-5 λ από κάθε πλευρά. Τις βγάζετε από το τηγάνι τις μεταφέρετε σε πιάτο και τις διατηρείτε ζεστές. [*]
  2. Για τη σάλτσα μουστάρδας: Αφαιρείτε από το τηγάνι, με ένα κουτάλι, τυχόν λίπος που έμεινε από τις μπριζόλες, προσθέτετε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το ξερό και χλωρά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τα αλατίζετε και τα σοτάρετε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά, για 4-5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. 
  3. Τα “σβήνετε” με το κρασί και μόλις πάρει βράση προσθέτετε το ζωμό κότας ή βοδινού, ξαναβάζετε τις μπριζόλες στο τηγάνι, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε τις μπριζόλες σας για 15-20 λ ή μέχρι να ψηθούν ανάλογα με το πάχος τους.
  4. Όταν ψηθούν οι μπριζόλες σας τις μεταφέρετε με τσιμπίδα σε βαθύ πιάτο και τις σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο να διατηρηθούν ζεστές. Αυξάνετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε στο μείγμα τηγανιού τη κρέμα γάλακτος. Αν βράσατε για πολύ ώρα τις μπριζόλες σας και μειώθηκαν τα υγρά, προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό ζωμό.
  5. Σιγοβράζετε ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για 2 λ. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε τη μουστάρδα, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε. Ξαναβάζετε τις μπριζόλες μέσα στο τηγάνι, τις περιχύνετε με μερικές κ.σ. από τη σάλτσα και τις σερβίρετε με το πουρέ καρότου. 
  6. Για το πουρέ καρότου: Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα καρότα και τις πατάτες για 6-7 λ περίπου, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε, προαιρετικά, το μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο ή κύμινο ανακατεύετε και ρίχνετε το ζεστό ζωμό κότας ή λαχανικών.
  7. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα σιγοβράζετε μέχρι να “σωθούν” όλα τα υγρά τους και να στεγνώσουν (προσοχή μη καούν μόλις πιούν τα υγρά). Στη συνέχεια προσθέτετε το γάλα, το χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζετε το βράσιμο, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για 2 λ.Τα πολτοποιείτε μέσα στη κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή τα μεταφέρετε σε κανονικά μπλέντερ.  

[*] Σημείωση: Προαιρετικά, αντί να σοτάρετε στο τηγάνι τις μπριζόλες σας, μπορείτε να τις ψήσετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο, για 5-7 λ από κάθε πλευρά και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τη διαδικασία της συνταγής, τελειώνοντας το μαγείρεμά τους μέσα στη σάλτσα. 

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα μουστάρδας και πουρέ καρότου