Cheesecake ψυγείου με μερέντα και όρεο στο ποτήρι

Cheesecake ψυγείου με μερέντα και όρεο στο ποτήρι

Ένα λαχταριστό, νοστιμότατο, απαλό, κρεμώδες και πλούσιο σε γεύσεις και υφές cheesecake ψυγείου με μπισκότα όρεο και πραλίνα φουντουκιού προαιρετικά καλυμμένο με σαντιγί αρωματισμένη με βανίλια. Μια εξαιρετική συνταγή για να απολαύσετε το τέλειο cheesecake, που φτιάχνετε πανεύκολα και έχει μια θεσπέσια γεύση που θα σας στείλει στο … παράδεισο. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για τη κρούστα βάσης
  • 12 μπισκότα όρεο, ολόκληρα με τη γέμισή τους
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • Για το cheesecake πραλίνας
  • 220 γρ. μαλακό τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2/3 φλ. τσαγιού πραλίνα φουντουκιού, Μερέντα Νουτέλα ή άλλη επιλογής σας, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γρ. κρέμα σαντιγί [*]
  • Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα σαντιγί
  • 2 κ.σ. ψιλοκολομμένα φοντούκια + λίγα επιπλέον ολόκληρα κομμένα στη μέση
  • 2 κ.σ. τριμμένη σοκολάτα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη κρούστα βάσης: Τοποθετείτε τα μπισκότα όρεο, ολόκληρα μαζί με τη γέμισή τους, σε τσάντα ziploc, τη κλείνετε καλά και με τη βοήθεια ενός πλάστη πιέζετε τα μπισκότα μέχρι να θρυμματιστούν σε μικρά κομματάκια (όχι σε σκόνη). Ενναλακτικά τα θρυμματίζετε, σταδιακά σε μούλτι.
  2. Τα μεταφέρετε σε μπολ, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν. Μοιράζετε ισομερώς τη κρούστα όρεο σε 4 φαρδιά ποτήρια (ή σε αντίστοιχα μπολ) και τα στρώνετε, πιέζοντάς τα ελαφρώς, στη βάση τους. 
  3. Για το cheesecake πραλίνας: Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και τη πραλίνα φουντουκιού, και τα 2 μαλακωμένα σε θερμοκρασία δωματίου, και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν και έχετε ένα λείο αφράτο μείγμα.
  4. Προσθέτετε και τη κρέμα σαντιγί και συνεχίζετε το χτύπημα, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και δεν φαίνονται “λευκές ραβδώσεις” από τη σαντιγί στο μείγμα. Μετά με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού, ή σακούλας ζαχαροπλαστικής, μοιράζετε ομοιόμορφα το μείγμα στα ποτήρια πάνω στη κρούστα όρεο και την απλώνετε ισιώνοντας την επιφάνειά τους. 
  5. Βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 2 ώρες για να κρυώσει και σταθεροποιηθεί καλά πριν το σερβίρετε. Αν πρόκειται να γαρνίρετε το γλυκό σας, 10 λ πριν το σερβίρετε το βγάζετε από το ψυγείο και εσείς εν τω μεταξύ φτιάχνετε το γαρνίρισμα.
  6. Για το γαρνίρισμα: Ψιλοκόβετε τα φουντούκια και κάποια τα κόβετε στα 2. Τρίβετε λίγη σοκολάτα στο ψιλό του τρίφτη ή και στο χοντρό αν θέλετε. Μοιράζετε τη κρέμα σαντιγί πάνω από τη κρέμα cheesecake και από πάνω τοποθετείτε τα φουντούκια κομμένα στα 2. Μετά πασπαλίζετε παντού τα ψιλοκομμένα φουντούκια και σοκολάτα και σερβίρετε.

[*] Κρέμα σαντιγί θα βρείτε στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ (π.χ. ΑΒ Βασιλόπουλος “Σαντιγύ Κρέμα” 150 γρ. ΝΟΥΝΟΥ), ή φτιάχνετε τη δική σας κρέμα, χτυπώντας κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά, παγωμένη κατευθείαν από το ψυγείο. Λάβετε υπ΄όψι ότι: 1 φλ. κρέμα γάλακτος φτιάχνει 2 φλ. σαντιγί και ότι 1 φλ. σαντιγί είναι 125 γρ.

Σημείωση: Αν σας περισσέψει γλυκό καλύψτε το σφιχτά με πλαστική μεμβράνη και διατηρήστε το στο ψυγείο έως και 5 ημέρες. Αν δεν το καταναλώσετε εντός 5 ημερών τότε το καλύπτετε πρώτα με πλαστική μεμβράνη και από πάνω και με αλουμινόχαρτο και διατηρείστε το στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες. Σε αυτή τη περίπτωση το βγάζετε από τη κατάψυξη από βραδίς να ξεπαγώσει πριν το σερβίρετε. 

Πηγή