Cheesecake με πραλίνα φουντουκιού

Cheesecake με πραλίνα φουντουκιού

Ένα υπέροχο Cheesecake με τραγανή βάση με μπισκότα σοκολάτας και φουντούκια, αφράτη  σοκολατένια γέμιση με κρέμα τυριού και πραλίνας φουντουκιού και επικάλυψη πραλίνας. Μια εύκολη αλλά χρονοβόρα συνταγή για ένα λαχταριστό γλύκισμα που σίγουρα θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση της εσάς και τους καλεσμένους σας.

Υλικά συνταγής

  • Για τη σοκολατένια βάση:
  • 1 1/3 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα σε σκόνη στο multi, cookies ή μπισκότα σοκολάτας
  • 1/3 φλ. τσαγιού φουντούκια, ψιλο-θρυμματισμένα στο multi
  • 3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 6 κ.σ. βούτυρο (90 γρ.) λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • Για τη γέμιση σοκολατένιου cheesecake:
  • 3/4 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 680 γρ. μαλακό τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 φλ. τσαγιού πραλίνα φουντουκιού (Νουτέλα ή Μερέντα), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 μεγάλα αυγά + 1 κρόκο αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για την επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού:
  • 3/4 φλ. τσαγιού πραλίνα φουντουκιού (Νουτέλα ή Μερέντα)
  • 1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών
  • 1/2 φλ. τσαγιού χοντροθρυμματισμένα φουντούκια, χοντρο-κομμένα 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και βάζετε τη σχάρα του φούρνου στο μεσαίο ράφι. Βουτυρώνετε ένα ταψί/φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 22 ή 23 εκ.
  2. Για τη σοκολατένια βάση: Θρυμματίζετε στο multi τα μπισκότα και τα φουντούκια, τα μεταφέρετε σε μπολ, προσθέτετε τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφα υγρό μείγμα.
  3. Ρίχνετε το μείγμα στη βάση του ταψιού και το στρώνετε ισομερώς στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού σε ύψος 3,5 εκ. περίπου, πιέζοντάς το ελαφρώς με τα χέρια σας. Ψήνετε τη βάση στο προθερμασμένο φούρνο για 7-8 λ, την αφαιρείτε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει. Μειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς. 
  4. Για τη γέμιση σοκολατένιου cheesecake: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι. Βάζετε στο κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και το χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα λείο αφράτο μείγμα. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνετε το μείγμα ζάχαρης και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθεί. 
  5. Ρίχνετε στο κάδο τη πραλίνα, τη κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και χτυπάτε το μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τα ολόκληρα αυγά και το κρόκο, σταδιακά, 1 τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνονται. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί πάνω από τη ψημένη βάση και στρώνετε ισομερώς την επιφάνειά του.
  6. Ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε το cheesecake για 55-60 λ ή μέχρι να σταθεροποιηθεί στο κέντρο του. Ελέγξτε το με την ανάποδη ενός κουταλιού. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε το cheececake μέσα στο φούρνο για 1 ώρα ακόμα. Στη συνέχεια το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη για 30 λ να κρυώσει.  
  7. Για την επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού: Σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνετε τη πραλίνα μαζί με τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε ένα λείο μείγμα. Την αφαιρείτε από τη φωτιά, την αφήνετε 5 λ για να κρυώσει και σταθεροποιηθεί ελαφρώς και στη συνέχεια το στρώνετε ισομερώς πάνω από το cheececake. Αφήνετε το γλυκό σας στην άκρη να κρυώσει εντελώς. 
  8. Μόλις κρυώσει καλά, σκεπάζετε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες ή κατά προτίμηση και για ένα ολόκληρο βράδυ. Πριν το σερβίρετε το ξεφορμάρετε αφού πρώτα “τρέξετε” ένα μακρύ, λεπτό μαχαίρι ανάμεσα στο τηγάνι και τη βάση του γλυκού για να ξεφορμαριστεί εύκολα και το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Το γαρνίρετε με τα φουντούκια και σερβίρετε. 

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής

 

 Πηγή