Cheesecake κάστανο

Cheesecake κάστανο

Ένα υπέροχο, κρεμώδες cheesecake με κάστανα γαρνιρισμένο με σιρόπι από ρούμι, ιδανικό για το  τέλειο επιδόρπιο μετά από τα γιορτινά σας και όχι μόνο τραπέζια. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα ιδιαίτερο εξαιρετικό cheesecake που σίγουρα θα εντυπωσιάσει με τη τέλεια γεύση του όποιον το δοκιμάσει.

Υλικά συνταγής

  • Για το πουρέ κάστανο:
  • 12 κάστανα, βρασμένα, ξεφλουδισμένα και αποφλοιωμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • Για τη βάση cheesecake:
  • 2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα σε σκόνη μπισκότα digestive
  • 60 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. πουρέ κάστανο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Για τη γέμιση cheesecake:
  • 450 γρ. μαλακό τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3 αυγά + 3 κρόκους αυγών
  • 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λάιμ ή λεμόνι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. ρούμι
  • 1 φλ. τσαγιού κάστανο πουρέ
  • Για το σιρόπι από ρούμι:
  • 1/3 φλ. τσαγιού νερό
  • 1/4 φλ. τσαγιού ρούμι
  • 1 κ.σ. πουρέ κάστανο
  • 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το πουρέ κάστανο: Χαράζετε τη φλούδα σε όλα τα κάστανα και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Μόλις κρυώσουν αφαιρείτε την εξωτερική φλούδα και την εσωτερική και τα μεταφέρετε σε μια κατσαρολίτσα μαζί με το νερό και το γάλα. Τα υγρά πρέπει να σκεπάζουν τα κάστανα. 
  2. Σιγοβράζετε τα κάστανα για 15-20 λ περίπου ή μέχρι ρουφήξουν τα κάστανα το υγρό. Τα βγάζετε από τη κατσαρολίστα και τα μεταφέρετε σε πιάτο. Κρατάτε τυχόν υγρό που έμεινε στη κατσαρολίτσα. Σκουπίζετε απαλά τα κάστανα με απορροφητικό χαρτί φροντίζοντας να παραμείνουν με τα υγρά τους. Τα βάζετε σε μπλέντερ και τα αλέθετε σχεδόν σε πουρέ, (αφήνετε λίγα μεγαλύτερα κομματάκια) προσθέτοντας, αν απαιτηθεί και από τα υγρό που τους βράσατε προκειμένου να έχετε ένα λείο πουρέ.
  3. Για τη βάση του cheesecake: Βάζετε σε μπλέντερ, σε μίξερ με μαχαίρια, τα 2 φλ. ψίχουλα μπισκότου, το μαλακωμένο βούτυρο, το πουρέ κάστανου και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα σαν βρεγμένα ψίχουλα. Τα αδειάζετε σε ένα ταψάκι με αποσπώμενη βάση 23 εκ. στρωμένη με λαδόκολλα και τη στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση. Το βάζετε στο ψυγείο. 
  4. Για τη γέμιση cheesecake: Χτυπάτε στο μίξερ το τυρί κρέμα μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ενσωματωθούν και αφρατέψουν. Προσθέτετε τα αυγά και τους κρόκους αυγών, σταδιακά, έναν τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνονται. Μετά ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος, το χυμό λάιμ, το εκχύλισμα βανίλιας και το ρούμι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές, λείο και αφράτο μείγμα.  
  5. Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε στο μείγμα τυριού το πουρέ κάστανου και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί ισομερώς. Αδειάζετε το μείγμα πάνω από τη μπισκοτένια βάση, και ισιώνετε την επιφάνειά του. Τυλίγετε τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού/φόρμας με δύο αλουμινόχαρτα ώστε να θωρακιστούν καλά. Το βάζετε σε ένα μεγαλύτερο ταψάκι και ρίχνετε στο μεγαλύτερο ταψί βραστό νερό το οποίο να καλύπτει τα τοιχώματα του μικρού ταψιού/φόρμα σε ύψος 2,5 -3 εκ. περίπου.
  6. Το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου ή μέχρι όταν κουνήσετε λίγο το ταψάκι να ταλαντώνετε ελαφρώς το cheesecake στο κέντρο του. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει εντελώς, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, το σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ολόκληρο βράδυ. 
  7. Για το σιρόπι από ρούμι: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα ρίχνετε το νερό, το ρούμι, το πουρέ κάστανου, τη ζάχαρη και το βούτυρο και το σιγοβράζετε για 10 λ. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει καλά και μετά περιχύνετε το cheesecake κάστανου πριν το σερβίρετε.