Χαλβάς Mωραΐτικος

Χαλβάς Mωραΐτικος

Υπέροχος χαλβάς μωραΐτικος στο φούρνο. Μια συνταγή για ένα παραδοσιακό γλύκισμα με πατρίδα το Μωριά για να τον απολαύσετε σαν επιδόρπιο και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής

  • 8 φλ. τσαγιού νερό
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι [*]
  • 1 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη 
  • κανέλα σε σκόνη
  • Για γαρνίρισμα:
  • αμύγδαλα καθαρισμένα ολόκληρα (προαιρετικά)
  • κανέλα σε σκόνη 
  • ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό με τη ζάχαρη και το βούτυρο και μόλις πάρουν βράση ρίχνετε σταδιακά, λίγο λίγο, το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα προσέχοντας να μην σας σβολιάσει.
  2. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράζει, ανακατεύοντας, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Προσθέτετε τη χοντροκομμένη αμυγδαλόψιχα και σκόνη κανέλας και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  3. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το μείγμα σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί. Ισιώνετε την επιφάνειά του και το αφήνετε για λίγο να μισοκρυώσει. Στη συνέχεια το κόβετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και τοποθετείτε από ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού (προαιρετικά).
  4. Ψήνετε το χαλβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 12-15 λ περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Το αφαιρείτε από το φούρνο και μόλις κρυώσει το πασπαλίζετε με κανέλα και προαιρετικά και με ζάχαρη άχνη, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

[*] Σιμιγδάλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, ή μόνο ψιλό ή μόνο χονδρό ή και μισό μισό. Ο εν λόγω χαλβάς γίνεται υπέροχος και με τις 3 εκδοχές. 

llll

Πηγή: Νικ. Τσελεμεντές από το βιβλίο “Οι αυθεντικές συνταγές” εκδόσεις “Η. Μανιατέα”.

Photo’s: http://whenfetametolive.com

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χαλβάς Mωραΐτικος

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.