Χαλουμόπιτες αφράτες με δυόσμο

Χαλουμόπιτες αφράτες με δυόσμο

Παραδοσιακές πίτες της Κύπρου με αλεύρι και χαλούμι αρωματισμένες με δυόσμο. Μια συνταγή της Βέβας Αλεξιάδου για πεντανόστιμες αφράτες χαλουμόπιτες με μαγιά για να τις απολαύσετε μικροί και μεγάλοι στο πρωινό ή το δεκατιανό σας ή στην εκδρομή και το πικ νικ. Με την ίδια ζύμη μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα ελιόψωμα αντικαθιστώντας το χαλούμι με ελιές. Δοκιμάστε τες!

Υλικά συνταγής

  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 φακελάκια μαγιά ξερή
  • 1½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1/3 φλ. τσαγιού καλαμποκέλαιο
  • 1/3 φλ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο
  • 2 ⅔ φλ. τσαγιού χλιαρό νερό (40º C)
  • 2 κ.σ. δυόσμο αποξηραμένο
  • 3 φλ. τσαγιού κομμένο σε μικρά κυβάκια χαλούμι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μπολ βάζετε τη μαγιά με τη ζάχαρη και 1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό (40º), ανακατεύετε καλά και την αφήνετε στην άκρη να “σταθεί” για 10 λ. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτετε το καλαμποκέλαιο και τα τρίβετε με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα σαν του τραχανά. 
  2. Προσθέτετε τη  μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό νερό και ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να πετύχετε μια μαλακή ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια σας. Τη σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε να “σταθεί”, σε σχετικά ζεστό μέρος, για 30 λ περίπου ή μέχρι να φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο. 
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνετε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το βούτυρο στη ζύμη. Προσθέτετε τον αποξηραμένο δυόσμο και το χαλούμι και συνεχίζετε το ζύμωμα για 3 λ επιπλέον. 
  4. Χωρίζετε τη ζύμη σε 20, το δυνατόν ίσα, μέρη και τα πλάθετε σε στρογγυλά πιτάκια. Εναλλακτικά παίρνετε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. το στρώνετε με λαδόκολλα, την αλείφετε με βούτυρο και απλώνετε ομοιόμορφα τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, σε μια ενιαία πίτα. 
  5. Ισιώνετε την επιφάνεια από τα πιτάκια ή την ενιαία πίτα με τη παλάμη σας, τα σκεπάζετε με πετσέτα και τα αφήνετε να “σταθούν” για 30 λ περίπου ή μέχρι να φουσκώσουν και διπλασιαστούν σε όγκο.
  6. Ψήνετε τις ατομικές χαλουμόπιτες ή την ενιαία χαλουμόπιτά σας, σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 40 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και ψηθούν μέχρι μέσα. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος των πιτών και από το φούρνο σας. Τις σερβίρετε σκέτες ή περιχυμένες με μέλι. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χαλουμόπιτες αφράτες με δυόσμο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.