Αναρτήθηκε στις 31/08/2019 σε Κυρίως πιάτα, Λαδερά, Συνταγές
Μπριάμ με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και τυριά
Μια συνταγή για ένα αγαπημένο φαγητό. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός από μελιτζάνες, κολοκυθάκια, σάλτσα βασιλικού και λιωμένα τυριά στο φούρνο, για να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο και χορταστικό μπριάμ. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) που σίγουρα θα γίνει αγαπημένη σας για ένα φαγητό που θα το σερβίρετε στο οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό. Δοκιμάστε τη!!!
Υλικά συνταγής
- 4 μικρές μελιτζάνες φλάσκες (όσο το δυνατόν πιο μακρόστενες) κομμένες σε φέτες
- 4 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
- 1- 1½ δόση σπιτική σάλτσα ντομάτας (βλέπε συνταγή εδώ)
- 140 γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη (ή φέτα αν είναι στις προτιμήσεις σας)
- 200 γρ. τυρί μοτσαρέλα φρέσκια, κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
- 1 φλ. θρυμματισμένο, σε ψίχουλα, στο μούλτι ψωμί 2-3 ημερών
- 1/4 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι (προσοχή στο αλάτι λόγω της παρμεζάνας)
Εκτέλεση συνταγής
- Φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας βασιλικού προσθέτοντας (προαιρετικά) περισσότερο σκόρδο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και τη βράζετε για 10 λ.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 ° C και λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. περίπου και βάθους 5-6 εκ.
- Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Τα τοποθετείτε σε μπολ και τα περιχύνετε με λίγο από το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε να καλυφθούν με το λάδι και τα βάζετε στο καυτό τηγάνι σε 2-3 δόσεις. Τα σοτάρετε για λίγο ανακατεύοντας, μέχρι να θωρακιστούν ελαφρώς.
- Εναλλακτικά μπορείτε να τα λαδώσετε και να τα ψήσετε στο ζεστό φούρνο για 3-4 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς, τα βάζετε πάλι στο μπολ, τα αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
- Στρώνετε στο ταψί το 1/3 του μείγματος μελιτζάνες-κολοκυθάκια, περιχύνετε με το 1/3 της σάλτσας ντομάτας. Πασπαλίζετε με το 1/3 μαϊντανού, 1/3 της παρμεζάνας και στρώνετε το 1/3 από τις φέτες μοτσαρέλας. Επαναλαμβάνετε άλλες δύο στρώσεις των υλικών, πασπαλίζετε στη κορυφή με τη τριμμένη φρυγανιά και περιχύνετε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ (τα πρώτα 20 λ. σκεπασμένο το ταψί με αλουμινόχαρτο). Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνετε 10 λ να σταθεί και σερβίρετε.
31/08/2019
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπριάμ με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και τυριά