Μπριάμ με φέτα στο φούρνο

Μπριάμ με φέτα στο φούρνο

Μπριάμ με μεσογειακά φρέσκα, μυρωδάτα υλικά και τυρί φέτα . Μια εύκολη στη παρασκευή της συνταγή (από εδώ) για μπριάμ, ένα από τα πιο δημοφιλή και γευστικά πιάτο με λαχανικά, συνδυασμένο με τυρί φέτα και μπόλικο μαϊντανό για περισσότερη νοστιμιά στο πιάτο σας. 

Υλικά συνταγής

  • 4 κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες 
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες στη μέση κατά μήκος και μετά σε λεπτές φέτες
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 4 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες στη μέση κατά μήκος και μετά σε μπαστουνάκια
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες στα 4 και το μετά σε φέτες 
  • 300 γρ. τυρί φέτα, κομμένη σε κυβάκια
  • Για τη σάλτσα: 
  • 1 ζωμό κότας Knorr «Σπιτικός»
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμα ταψιού
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλ. νερό 
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, φρέσκος ψιλοκομμένος
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη κρούστα επικάλυψης:
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Στρώνετε τις μελιτζάνες σε ένα λαδωμένο ταψάκι, τις αλατίζετε και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 °C φούρνο, για 10-15 λ για να «ιδρώσουν».
  2. Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς όλα τα υπόλοιπα λαχανικά (προσοχή στο αλάτι γιατί η φέτα είναι λίγο αλμυρή) και τα στρώνετε σε μέτριο λαδωμένο ταψί, σε σειρές ανά είδος δηλαδή μια σειρά κολοκύθια, μια σειρά πιπεριές κόκκινες, μία σειρά πιπεριές πράσινες και μια σειρά με μελιτζάνες. Ενδιάμεσα στις σειρές τοποθετείτε σειρές με τυρί φέτα. (Βλέπε φωτογραφία).
  3. Για τη σάλτσα:Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνεται το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει, προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύετε για 1/2 λ και σβήνετε με το κρασί. Το αφήνετε να αναπνεύσει, ρίχνετε το νερό, το σπιτικό ζωμό κότας και ανακατεύετε για 2 λ. Τέλος προσθέτετε το μαϊντανό ανακατεύετε να ενσωματωθεί ισομερώς και το αποσύρετε από τη φωτιά. 
  4. Για τη κρούστα επικάλυψης: Σε ένα μπολάκι αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά για τη κρούστα. Απλώνετε τη σάλτσα πάνω από τα στρωμένα στο ταψί λαχανικά, φροντίζοντας να πάει παντού. Πασπαλίζετε από πάνω με το μείγμα κρούστας και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 40 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Τα σερβίρετε ζεστά. 

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπριάμ με φέτα στο φούρνο