Μπράουνις σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και σος καραμέλας

Μπράουνις σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και σος καραμέλας

Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο μπράουνις με πλούσια γεύση σοκολάτας με ξηρούς καρπούς, περιχυμένο με σος καραμέλας. Ένα λαχταριστό σοκολατένιο γλύκισμα που σίγουρα θα απολαύσετε οι λάτρεις της σοκολάτας και όχι μόνο!

Υλικά συνταγής

  • Για το μπράουνις:
  • 225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ημίγλυκη (50% κακάο περίπου), ψιλοκομμένη
  • 225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα πικρή (72% ή και περισσότερο κακάο), ψιλοκομμένη
  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 6 αυγά
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.σ. στιγμιαίος καφές σε κόκκους 
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού φουντούκια ή καρύδια χοντρο-θρυμματισμένα
  • Για τη σος καραμέλας:
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • 3 κοφτές κ.σ. μέλι ελαφρύ (όχι πολύ πηχτό) 
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36% λιπαρά
  • 1/2 φλ. τσαγιού ξινή κρέμα (Αριάνι)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το μπράουνις: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί ψησίματος τη βάση και τα τοιχώματα ενός πυρέξ με διάσταση βάσης 32×22 εκ. 
  2. Λιώνετε σε μπέν μαρί (ή στο φούρνο μικροκυμμάτων αν είστε εξοικιωμένοι) τα κομματάκια από τις δύο σοκολάτες μαζί με το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. 
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα αυγά με τα 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη, το καφέ και τη βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιθεί το μείγμα.
  4. Αφήνετε το μίξερ, ρίχνετε στο μείγμα το 1 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα καρύδια ή φουντούκια και τα ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς. Ρίχνετε το μείγμα στο πυρέξ, ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε το μπράουνις στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ ή μέχρι όταν βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, αυτή βγει με μερικά ψίχουλα κολλημένα επάνω της. Μη παραψήσετε το μπράουνις και “στεγνώσει”. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. 
  5. Για τη σος καραμέλας: Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς  μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση μειώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζετε, χωρίς να ανακατεύετε για 8-10 λ ή μέχρι να πάρει το μείγμα ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη για 1 λ να “πέσει” η θερμοκρασία”. 
  6. Μετά το 1 λ ρίχνετε σταδιακά τη κρέμα γάλακτος, λίγη λίγη, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνετε πλήρως και έχετε ένα λείο μείγμα. Τέλος ρίχνετε και τη ξινόκρεμα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα καραμέλας. 
  7. Περιχύνετε με τη καραμέλα το κρύο πλέον μπράουνις και πασπαλίζετε από πάνω τους  υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Το σερβίρετε αμέσως ή το βάζετε για 1-2 ώρες στο ψυγείο και μετά σερβίρετε. 

34

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπράουνις σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και σος καραμέλας