Μπουτάκια κοτόπουλου μπουγιουρντί

Μπουτάκια κοτόπουλου μπουγιουρντί

Μια εύκολη συνταγή για ένα πιάτο με υπέροχη γεύση που θα γίνει το αγαπημένο μικρών και μεγάλων. Μπουτάκια φιλέτο κοτόπουλου “μπουγιουρντί”. Ένα πικάντικο φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι αλλά και για τα τραπέζια με τους καλεσμένους σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 4 φιλέτα μπούτια κοτόπουλου 
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά,  κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 κόκκινη πιπεριά (ή ½ κόκκινη + ½ κίτρινη), κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 3/4 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κοφτές κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. δενδρολίβανο αποξηραμένο
  • 2 πρέζες αποξηραμένο θυμάρι και ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. καγιέν ή μπούκοβο καυτερό (προαιρετικά)
  • 80 γρ. τυρί φέτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 4 φέτες μοτσαρέλα
  • 1 κύβο για ζωμό κότας (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι, το ζεσταίνουμε καλά σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 2 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει. Με μια τρυπητή κουτάλα το μεταφέρουμε σε πιατέλα. 
  2. Στο ίδιο καυτό τηγάνι προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και 1/2 κ.γ. δενδρολίβανο, ανακατεύοντας συχνά για 4-5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Ξαναβάζουμε το σοταρισμένο κοτόπουλο στο τηγάνι και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, το πελτέ διαλυμένο σε 1,5 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό κότας και αλατοπιπερώνουμε. (προσοχή στο αλάτι λόγω της φέτας). Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 25-30 λ περίπου ή μέχρι σχεδόν να ψηθεί μέχρι μέσα το κοτόπουλο.
  4. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό για να μείνουν λίγα υγρά επειδή θα ψηθούν και στο φούρνο. Μετά ρίχνουμε τα αποξηραμένα μυρωδικά, το καγιέν ή μπούκοβο, ανακατεύουμε ελαφρώς τα αφήνουμε στη φωτιά για 2 λ ακόμα και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  5. Εν τω μεταξύ, έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς. Μεταφέρουμε το μείγμα του τηγανιού σε πυρέξ ή σε 4 ατομικά πήλινα σκεύη και σκεπάζουμε το κάθε κομμάτι κοτόπουλου πρώτα με την τριμμένη φέτα, μοιρασμένη ισομερώς, και από πάνω με τις φέτες μοτσαρέλας.
  6. Βάζουμε το φαγητό στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 20 λ περίπου μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν ελαφρώς. Αν πάρει γρήγορα χρώμα το τυρί το σκεπάζουμε με λίγο αλουμινόχαρτο φροντίζοντας το αλουμινόχαρτο να μην ακουμπά πάνω στο τυρί. Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό με ρύζι πιλάφι ή πουρέ ή πατατούλες τηγανιτές.

Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φιλέτο μπούτι με φιλέτο στήθος κοτόπουλου. Σε αυτή τη περίπτωση ο χρόνος σοταρίσματος, βρασίματος και ψησίματος του στήθους θα μειωθεί σχεδόν στο μισό ή λίγο λιγότερο ανάλογα με το μέγεθος/βάρος του στήθους.

Συνταγή προσαρμοσμένη από:  εδώ



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπουτάκια κοτόπουλου μπουγιουρντί