Μπουτάκια κοτόπουλου με μπριάμ και κριθαράκι

Μπουτάκια κοτόπουλου με μπριάμ και κριθαράκι

Ένα υπέροχο, απλό, υγιεινό και χορταστικό πιάτο. Μια συνταγή για μπουτάκια κοτόπουλου με μπριάμ, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές και κριθαράκι. Ένα νόστιμο πιάτο, με απλά μεσογειακά υλικά, για το οικογενειακό, καθημερινό τραπέζι σας. 

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, κομμένη σε κομμάτια 2,5 εκ. 
  • 2 μεγάλα κολοκύθια, κομμένα σε μέτριες φέτες
  • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε χοντρές φέτες
  • ελαιόλαδο
  • 8 μικρά μπουτάκια κοτόπουλου
  • 2 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά έτοιμη σε βάζο ή σπιτική βλέπε συνταγή εδώ
  • 1 φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό κότας
  • 1/2 φλ. τσαγιού κριθαράκι
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/3 φλ. τσαγιού φρέσκα μικρά φύλλα βασιλικού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο, ελαφρώς λαδωμένο ταψί, τοποθετείτε τα κομμάτια μελιτζάνας, τις φέτες κολοκυθιών και πιπεριάς, τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και λίγο λάδι και τα ψήνετε για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  2. Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας αν θέλετε σπιτική. Όσο η σάλτσα βράζει, ζεσταίνετε σε ρηχή φαρδιά κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μπουτάκια κοτόπουλου, γυρίζοντάς τα περιστασιακά απ” όλες τις πλευρές ή μέχρι να πάρουν ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα. [*]
  3. Προσθέτετε στη κατσαρόλα τη σάλτσα ζυμαρικών, το 1/2 φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό κότας, μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και σιγοβράζετε για 15 λ περίπου. Ρίχνετε το υπόλοιπο 1/2 φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό κότας και μόλις κοχλάσει ρίχνετε το κριθαράκι. Καλύπτετε πάλι τη κατσαρόλα και βράζετε για άλλα 10 λ ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και ψηθεί μέχρι μέσα το κοτόπουλο. [**]
  4. Τέλος προσθέτετε τα ψητά λαχανικά, το βασιλικό, αλατοπίπερο, ανακινείτε καλά τη κασταρόλα και σιγοβράζετε για 1 λ ακόμα. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε. 

[*] Σημείωση: Αν φτιάξετε δική σας σάλτσα ντομάτας θα τη βράσετε μόνο για 2 λ περίπου και όχι μέχρι να σωθούν τα υγρά και μείνει με το λαδάκι της όπως λέει η συνταγή. Μετά θα τη προσθέσετε στο σοταρισμένο κοτόπουλο και θα βράσει μαζί με το κοτόπουλο και το μανεστράκι.

[**] Το 1/2 φλ. ζωμό κότας για το μανεστράκι, θα τον προσθέτετε σταδιακά ανάλογα με το πόσο αλ” τέντε προτιμάτε το μανεστράκι σας.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπουτάκια κοτόπουλου με μπριάμ και κριθαράκι