Μπουρέκι Χανιώτικο με κολοκύθι

Μπουρέκι Χανιώτικο με κολοκύθι

Κολοκυθομπούρεκο Χανιώτικο. Μια υπέροχη συνταγή για το παραδοσιακό Χανιώτικο Μπουρέκι που σίγουρα θα σας  ενθουσιάσει.

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλο Σφολιάτας
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 500 γρ. ξινομηζύθρα
  • 500 γρ. ανθότυρο φρέσκο θρυμματισμένο
  • 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 μεγάλα αυγά
  • αλάτι – πιπέρι
  • για το φύλλο: 2 κ.σ. σουσάμι, λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα μακρόστενο ταψί 40 εκ. 
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες, στο χέρι και τις βάζουμε σε μπολ.
  3. Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τις άκρες τους και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε μπολ. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια.
  4. Στο λαδωμένο ταψί απλώνουμε ένα φύλλο παγωμένη σφολιάτα. Φροντίζουμε να καλύπτει η σφολιάτα τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση. Επειδή η σφολιάτα έχει ελαστικότητα, την τεντώνουμε λίγο ώστε να καλύψουμε τα τοιχώματα. Στρώνουμε τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε τη μισή ξυνομυζήθρα και το μισό ανθότυρο. Επαναλαμβάνουμε μια φορά τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πριν: πατάτα, αλεύρι, κολοκύθι, αλεύρι, τυριά.
  5. Σε μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο αλεύρι και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε το χυλό. Περιχύνουμε το μπουρέκι. Καλύπτουμε με τη δεύτερη κρύα σφολιάτα και τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με ελάχιστο λάδι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  6. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις [*] στην τελευταία σχάρα ή στους 200 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. Μετά από τα πρώτα 10 λ του ψησίματος χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς ή στους 160 βαθμούς αντίστοιχα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από τη βάση του ταψιού. Συνολικό ψήσιμο 1 ώρα. Σερβίρουμε το χανιώτικο μπουρέκι ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

[*] Η δυνατή θερμοκρασία του φούρνου στην αρχή του ψησίματος, δίνει γρήγορα στη σφολιάτα όγκο, χωρίζει τις πολλές στρώσεις της και έτσι, όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, μας δίνει τραγανό και αφράτο αποτέλεσμα.

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπουρέκι Χανιώτικο με κολοκύθι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.