Μπουρεκάκια με πράσο, μανιτάρια και τυριά

Μπουρεκάκια με πράσο, μανιτάρια και τυριά

Τα μπουρεκάκια είναι πάντα ένα τέλειο σνάκ, εξαιρετικό ως πρώτο πιάτο, ιδανικά για παιδικά πάρτυή για πικ νικ με γέμιση της αρεσκείας σας. Εδώ δίνουμε μια εξαιρετική συνταγή (από εδώ) για υπέροχα, τραγανά απ΄έξω μπουρεκάκια, με τυρένια γέμιση με πράσο και μανιτάρια στο φούρνο. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 800 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 300 γρ. φρέσκα μανιτάρια, μικρά στρογγυλά, κομμένα στα τέσσερα
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. κατσικίσιο τυρί (αν δεν είναι στις προτιμήσεις σας αντικαταστήστε το με φέτα ή μανούρι)
  • 50 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη με πιρούνι
  • 50 γρ. τυρί ανθότυρο, θρυμματισμένο με πιρούνι
  • αλάτι πιπέρι
  • 400 γρ. φύλλο κρούστας
  • βούτυρο για άλειμμα φύλλων
  • 2 αυγά χτυπημένα για το άλειμμα του φύλλου

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν και πάρουν ένα έντονο χρυσαφένιο χρώμα. Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε τα πράσα, τα αλατίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγομαγειρεύετε για 15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και γίνουν διαφανή. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, ανακατεύετε και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα για 2 λ περίπου.
  3. Μεταφέρετε το μείγμα πράσων με τρυπητή κουτάλα στο μπολ με τα μανιτάρια, προσθέτετε το θυμάρι, τα μανιτάρια, λίγο πιπέρι και τα τυριά, δοκιμάζετε τη γεύση και αν απαιτείτε προσθέτετε αλάτι και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη μέχρι να κρυώσει και έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε 30 λωρίδες, πλάτους 16 εκ. Τοποθετείτε μια λωρίδα στον πάγκο εργασίας και βουτυρώνετε με το πινέλο σε όλο το μήκος της. Σκεπάζετε τη λωρίδα με μια δεύτερη λωρίδα φύλλου και βουτυρώνετε και αυτή. (Κρατάτε τις υπόλοιπες λωρίδες σκεπασμένες με καθαρό πανί).
  5. Τοποθετείτε λίγη από τη γέμιση, στο κάτω μέρος της διπλής λωρίδας φύλλου και διπλώνετε τη δεξιά και αριστερή πλευρά του φύλλου προς τα μέσα, σχηματίζοντας έναν φάκελο. Στη συνέχεια τυλίγετε τη γέμιση προς τα επάνω, μέχρι να φτάσετε στο τέλος της λωρίδας και να σχηματιστεί ένα ρολό. 
  6. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Μεταφέρετε τα μπουρεκάκια σας σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και με ένα πινέλο τα αλείφετε με τα χτυπημένα αυγά. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 20 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει και γίνει τραγανό το φύλλο. 
  7. Σημείωση: Συνοδέψτε το με ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά,  1 κεσεδάκι γιαούρτι, λίγο πολύ ψιλοκομμένο δυόσμο, λίγη φέτα πολτοποιημένη με ένα πιρούνι, 2 κ.σ. μαγιονέζα, λίγο ξύσμα λεμονιού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι για πασπάλισμα στο σερβίρισμα.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπουρεκάκια με πράσο, μανιτάρια και τυριά