Μπουγάτσα με κρέμα βανίλιας πραλίνας και σοκολάτας

Μπουγάτσα με κρέμα βανίλιας πραλίνας και σοκολάτας

Μια πεντανόστιμη, λαχταριστή μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, με τραγανό φύλλο και αφράτη κρέμα βανίλιας, πραλίνας φουντουκιού και σταγόνες σοκολάτας. Μια συνταγή για να απολαύσετε το απόλυτο, αγαπημένων μικρών και μεγάλων, γλύκισμα με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας!

Υλικά συνταγής

  • Για τη κρέμα βανίλιας:
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 μπαστουνάκι βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αυγά ολόκληρα + 3 κρόκοι αυγών
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. βούτυρο + επιπλέον για άλειμμα πυρέξ
  • Για το φύλλο, τη πραλίνα και σοκολάτα:
  • 2 φύλλα σφολιάτας (Alfa ή άλλη επιλογής σας)
  • 1/2 φλ. τσαγιού πραλίνα φουντουκιού 
  • 125 γρ. σταγόνες σοκολάτας ή κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη κρέμα βανίλιας: Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζετε το γάλα και τη ζάχαρη να αρχίσει να γίνετε χλιαρό. Με ένα μυτερό μαχαιράκι σχίζετε τη βανίλια και προσθέτετε τα σποράκια της στο γάλα. 
  2. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους, τα χτυπάτε καλά με σύρμα, προσθέτετε το σιμιγδάλι και το αλάτι και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν. Παίρνετε λίγο χλιαρό γάλα από τη κατσαρόλα και, χτυπώντας με το σύρμα, αραιώνετε το μείγμα αυγών και το ρίχνετε στη κατσαρόλα.
  3. Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να ομογενοποιηθεί και πήξει το μείγμα κρέμας. Μόλις πήξει αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε στη κρέμα και το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και ενσωματωθεί. 
  4. Για το φύλλο, τη πραλίνα και σοκολάτα: Σε ένα μεγάλο καλά βουτυρωμένο πυρέξ (23×33 εκ. περίπου), στρώνετε το ένα φύλλο σφολιάτας και το αλείφετε καλά με τη πραλίνα φουντουκιού.  Αδειάζετε από πάνω τη κρέμα βανίλιας και μπήγετε τις σταγόνες ή τα κομμάτια σοκολάτας εδώ και εκεί, στη επιφάνεια της κρέμας. 
  5. Βρέχετε λίγο τις άκρες της σφολιάτας. Καλύπτετε το μείγμα με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και “τσιμπάτε” τις άκρες να κολλήσουν τα δύο φύλα. Τρυπάτε λίγο την επιφάνεια της σφολιάτας με ένα πιρούνι ή με την μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού για να μη φουσκώσει πολύ κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  6. Ψήνετε τη μπουγάτσα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν οι επάνω και κάτω σφολιάτες. Τη βγάζετε από το φούρνο, τη κόβετε σε κομμάτια, τη πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σκόνη κανέλας και τη σερβίρετε ζεστή και τραγανή.
  7. Σημείωση: Προαιρετικά, για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα, στα 30 λ ψησίματος αναποδογυρίζετε τη μπουγάτσα στο μεγάλο ταψί του φούρνου σας και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά και γίνει τραγανό το φύλλο.  

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπουγάτσα με κρέμα βανίλιας πραλίνας και σοκολάτας