Black Forest παγωτό

Black Forest παγωτό

Black Forest παγωτό με υπέροχη σος σοκολάτας. Μια συνταγή για ένα αγαπημένο από όλους παγωτό.

Υλικά συνταγής

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ψιλοκομμένο + λίγο για άλειμμα
  • 315 γρ. [1 1/2 φλ. τσαγιού] ζάχαρη άχνη
  • 4 αυγά
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας + 1 κ.γ. επιπλέον
  • 340 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • 95 γρ. σκόνη κακάο
  • 250 ml γάλα
  • 800 γρ. γλυκό κουταλιού βύσινο [2 βαζάκια] *
  • 2 λίτρα παγωτό βανίλια
  • Για τη σος σοκολάτας:
  • 300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφετε με βούτυρο ένα βαθύ στρογγυλό ταψί 23 εκ. και το στρώνετε καλά με μια λαδόκολα.
  2. Σε μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά, σταδιακά ένα ένα και τη βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα. 
  3. Σε μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το κακάο, ανακατεύετε και το προσθέτετε σταδιακά και εναλλάξ με το γάλα και τα χτυπημένα αυγά στο μπολ με το μείγμα του μίξερ συνεχίζοντας το χτύπημα στη μικρότερη ταχύτητα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και το ψήνετε για 1 ώρα περίπου. Βγάλτε από το φούρνο αφήστε το στο ταψί 10′ να “σταθεί” και μετά αφήστε το πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Εν τω μεταξύ βγάζετε το παγωτό από τη κατάψυξη να μαλακώνει.
  4. Μόλις κρυώσει, χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι κόβετε το κέϊκ οριζόντια στη μέρη. Τοποθετείστε τη κάτω βάση πάλι μέσα στο ταψί με τη λαδόκολα, στραγγίστε τα βύσσινα και κρατάτε 130 ml  από το σιρόπι τους.
  5. Αλείφετε με το μισό σιρόπι τη βάση του κέϊκ και μετά απλώνετε από πάνω τα βύσσινα. Τοποθετείστε από πάνω το μισολιωμένο παγωτό και το ισιώνετε στην επιφάνειά του. Αλείφετε με το άλλο μισό σιρόπι τη επάνω βάση και την τοποθετείτε με τη σιροπιασμένη πλευρά προς τα κάτω να ακουμπάει το παγωτό. Πιέζετε παντού για να κάνετε ένα σάντουϊτς. Βάζετε το ταψί στη κατάψυξη και το αφήνετε να παγώσει καλά. Όταν πρόκειται να το σερβίρετε, βγάζετε το παγωτό από τη κατάψυξη, το ξεφορμάρετε σε πιατέλα και  το αφήνετε για 10′ να μαλακώσει ελαφρώς. 
  6. Για τη σος σοκολάτας: Μέχρι να μαλακώσει βάζετε τη κρέμα γάλακτος, τη σοκολάτα και την επιπλέον βανίλια σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε για 5′ περίπου μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα ομοιογενές σοκολατένιο μείγμα. Περιχύνετε το παγωτό με τη σος σοκολάτας και σερβίρετε.

* Εναλλακτικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βύσσινο σε κονσέρβα

Πηγή:Australian Good Taste – October 2007 , Page 114 /Recipe by Tracy Rutherford/Photography by Steve Brown