Αναρτήθηκε στις 19/04/2014 σε Βασικές παρασκευές
Μπεσαμέλ
Μπεσαμέλ. Υπέροχη, απαραίτητη γαλλική βοήθεια, που η συμβολή της άλλαξε πολλά πιάτα που ήταν καθαρά ελληνικά. Μια συνταγή για μπεσαμέλ του Ν. Τσελεμεντέ πάντα ακριβής και αλάνθαστος , με σίγουρη νοστιμιά και επιτυχία.
Υλικά συνταγής
- 3 ποτήρια φρέσκο γάλα
- 7 κ.σ. (70 γρ.) αλεύρι ή κορν φλάουερ
- 5 κ.σ. (75 γρ.) βούτυρο
- 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Ρίχνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε, σε μέτρια φωτιά, να λιώσει. Μόλις λιώσει προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Προσθέτετε το γάλα, με μια ΚΟΦΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μη σβολιάσει το αλεύρι και για να πετύχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να «δέσει» η κρέμα.
- Αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και την αφήνετε να κρυώσει.
- Μόλις μισοκρυώσει ρίχνετε τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις, για να ενσωματωθούν αμέσως με το μείγμα. Η κρέμα σας πρέπει να είναι λεία.
Σημείωση: Ανάλογα με τη χρήση της μπεσαμέλ πρέπει να αλλάζει η πυκνότητά της ως εξής:
- Aραιή για σάλτσες ή σούπες (προσθέτετε πιο πολύ γάλα από το προτεινόμενο στη παρούσα συνταγή)
- Μέτρια δηλ. κανονική για παστίτσιο μουσακά, τυρόπιτες κ.λ.π. (η πιο πάνω συνταγή ως έχει)
- Πυκνή για μπουρεκάκια, κροκέτες (προσθέτετε πιο λίγο γάλα από το προτεινόμενο στη παρούσα συνταγή)
19/04/2014
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπεσαμέλ