Μπεσαμέλ

Μπεσαμέλ

Μπεσαμέλ. Υπέροχη, απαραίτητη γαλλική βοήθεια, που η συμβολή της άλλαξε πολλά πιάτα που ήταν καθαρά ελληνικά. Μια συνταγή για μπεσαμέλ του Ν. Τσελεμεντέ πάντα ακριβής και αλάνθαστος , με σίγουρη νοστιμιά και επιτυχία.

Υλικά συνταγής

  • 3 ποτήρια φρέσκο γάλα
  • 7 κουταλιές σούπες αλεύρι ή κορν φλάουερ
  • 5 κ.σ. βούτυρο
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ρίχνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε, σε μέτρια φωτιά, να λιώσει. Μόλις μισολειώσει προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά,  το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  2. Προσθέτετε το γάλα, με μια ΚΟΦΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μη μας σβολιάσει το αλεύρι και να πετύχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να «δέσει» η κρέμα.
  4. Αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και την αφήνετε να κρυώσει.
  5. Μόλις μισοκρυώσει ρίχνετε στη κρέμα τα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις, για να ενσωματωθούν αμέσως με το μείγμα. Η κρέμα σας πρέπει να είναι λεία.

Σημείωση: Ανάλογα με τη χρήση της μπεσαμέλ πρέπει να αλλάζει η πυκνότητά της ως εξής:

  • Aραιή για σάλτσες ή σούπες (προσθέτετε πιο πολύ γάλα από το προτεινόμενο στη παρούσα συνταγή)
  • Μέτρια δηλ. κανονική για παστίτσιο μουσακά, τυρόπιτες κ.λ.π. (η πιο πάνω συνταγή ως έχει)
  • Πυκνή για μπουρεκάκια, κροκέτες (προσθέτετε πιο λίγο γάλα από το προτεινόμενο στη παρούσα συνταγή)
loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπεσαμέλ

 

2 Σχόλια

  1. Ευάγγελος says:

    Φέρεται Πολύ εύκολη αλλά θέλει ακρίβεια μία ερώτηση Από τι εξαρτάται η πυκνότητα της από ποιο υλικό;

  2. Sintayes.gr says:

    Καλησπέρα Ευάγγελε,
    Πράγματι είναι μια πολύ εύκολη, γρήγορη συνταγή για μια γευστικότατη μπεσαμέλ.
    Η πυκνότητα εξαρτάται από το αλεύρι. Η προτεινόμενη ποσότητα των 7 κ.σ. αφορά τη περίπτωση “β” . Αυξομειώστε τη ποσότητα αν τη θέλετε πιο αραιή ή πηχτή για τις περιπτώσεις “α” και “γ”.
    Πάντα στη διάθεσή σας,
    Με εκτίμηση,
    sintayes.gr

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.