Μπατζίνα με κολοκυθάκια

Μπατζίνα με κολοκυθάκια

Μπατζίνα ή ζυμαρόπιτα. Μια συνταγή για μια παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας. Μια λεπτή πίτα χωρίς φύλλο που αρχικά γινόταν μόνο με τυρί φέτα, πολύ εύκολη στη παρασκευή της, εξαιρετικά γευστική παρ” όλο ότι τα υλικά της είναι τόσο απλά όσο και η προέλευσή της. Τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι έφτιαχναν χορταστικά φαγητά με ότι υλικά διέθεταν. Αρχικά η πίτα ήταν χωρίς κολοκυθάκια αλλά με μόνο με τυρί απ” όπου πήρε και το όνομά της.    Η λέξη μπατσίνα προέρχεται από τη λέξη “μπάτζος” ή “μπάτσος” που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία. Με τη πάροδο του χρόνου προστέθηκαν και τα κολοκυθάκια αλλά στη πραγματικότητα η μπατζίνα δεν είναι κολοκυθόπιτα. Είναι μια πολύ λεπτή ζύμη με αλεύρι τυρί και σε αυτή τη συνταγή και με κολοκυθάκια, ψημένη στο φούρνο, με αποτέλεσμα να γίνει απίστευτα τραγανή. 

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα στο τρίφτη 
  • 2 αυγά
  • 400 γρ. τυρί φέτα σκληρή, θρυμματισμένη σε μέτρια κομμάτια
  • 180 ml γάλα πλήρες
  • 80 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Τρίβετε τα κολοκυθάκια στο τρίφτη, τα μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι, τα πατάτε ή τα στύβετε με τα χέρια σας να βγάλουν τα πολλά υγρά τους και στη συνέχεια τα αλατίζετε και τα αφήνετε μέχρι να βγάλουν και τα υπόλοιπα υγρά τους. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αυγά και θρυμματίζετε με τα χέρια σας ή ένα πιρούνι τη φέτα σε μέτρια κομμάτια.
  2. Βάζετε στο μπολ με τα αυγά τη θρυμματισμένη φέτα, τα τριμμένα κολοκυθάκια, το γάλα, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι (με προσοχή ανάλογα πόσο αλμυρή είναι η φέτα σας) και πιπέρι και ανακατεύετε καλά ώστε να έχετε ένα παχύρευστο χυλό.  
  3. Λαδώνετε καλά ένα μεγάλο ταψί, για να γίνει λεπτή η πίτα σας (περίπου 1,5 εκ.), αδειάζετε μέσα ομοιόμορφα το χυλό και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι να πάρει χρώμα και κάνει κρούστα στην επιφάνεια. Αν τη θέλετε πιο τραγανή ψήστε τη 5-10 λ επιπλέον σκεπασμένη χαλαρά με αλουμινόχαρτο να μην “αρπάξει”. Τη βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσει τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπατζίνα με κολοκυθάκια

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.