Αναρτήθηκε στις 10/09/2016 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές
Μπασμπούσα σιροπιαστή, το φημισμένο γλυκό της Μέσης Ανατολής
Μια πανεύκολη συνταγή για ένα εξαιρετικό σιροπιαστό, με αρωματικό σιρόπι, γλύκισμα με σιμιγδάλι καιινδοκάρυδο. Μπασμπούσα, το φημισμένο ραβανί της μέσης Ανατολής, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του.
Υλικά συνταγής
- Για τη μπασμπούσα:
- 2 φλ. τσαγιού χοντρό σιμιγδάλι
- 1 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική
- 1 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλ. τσαγιού λεμονάδα
- 3/4 φλ. τσαγιού λάδι καρύδας, λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 24 αμύγδαλα
- Για το σιρόπι:
- 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό
- 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική
- 1 κ.γ. ροδόνερο
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 180 στον αέρα και λαδώνετε ένα ορθογώνιο ταψί με διάσταση βάσης 22×33 εκ. και 6 εκ. βάθος.
- Για τη μπασμπούσα: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε καλά το σιμιγδάλι με το ινδοκάρυδο και το αλεύρι. Κάνετε μια λακούβα στη μέση, ρίχνετε μέσα τη λεμονάδα και το λάδι καρύδας και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
- Ρίχνετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί, το πιέζετε ισομερώς με τα χέρια σας ή με σπάτουλα και το κόβετε σε 24 κομμάτια ρόμβους. Τοποθετείτε και βυθίζετε ελαφρώς από ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε ρόμβου. Σκεπάζετε το ταψί με μια πετσέτα και το αφήνετε να “ξεκουραστεί” για 15 λ.
- Στη συνέχεια ψήνετε τη μπασμπούσα στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
- Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ, όσο ψήνετε το γλυκό, φτιάχνετε το σιρόπι. Τοποθετείτε σε μια μικρή κατσαρολίτσα το 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό και τη ζάχαρη και τα βράζετε, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για 3-5 λ από την ώρα βρασμού, ή μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Αφαιρείτε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά προσθέτετε το ροδόνερο και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε να αναμιχθούν.
- Όταν βγάλετε τη μπασμπούσα από το φούρνο τη περιχύνετε όπως είναι καυτή με το καυτό σιρόπι. Φροντίζετε να τη σιροπιάσετε ισομερώς στην επιφάνειά της και ανάμεσα στους κομμένους ρόμβους. Την αφήνετε στην άκρη μέχρι να “πιεί” το σιρόπι και κρυώσει καλά. Ξανακόβετε τους ρόμβους σε κομμάτια και σερβίρετε.
Πηγή
10/09/2016
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπασμπούσα σιροπιαστή, το φημισμένο γλυκό της Μέσης Ανατολής