Μπακλαβάς σε φόρμα με γλάσο σοκολάτας

Μπακλαβάς σε φόρμα με γλάσο σοκολάτας

Ένας υπέροχος μπακλαβάς, περιχυμένος με γλάσο σοκολάτας ψημένος σε φόρμα. Μια παραλλαγή τηςκλασικής, παραδοσιακής αγαπημένης συνταγής (από εδώ) για έναν πολύ πολύ νόστιμο μπακλαβά που εδώ θα το ψήσουμε σε φόρμα του κέικ και θα το περιχύσουμε με σοκολάτα.

Υλικά συνταγής

  • Για τα φύλλα:
  • 2 πακέτα φύλλα κρούστα για γλυκά
  • 150 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο λιωμένη και καυτή + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • Για τη γέμιση:
  • 5 φλ. τσαγιού ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 1 φλ. τσαγιού κουβερτούρα 52% κακάο, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 1½ κ.γ. σκόνη κανέλας
  • 1 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδου
  • Για το σιρόπι:
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • 50 γρ. γλυκόζη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Για το γλάσο σοκολάτας:
  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 30 γρ. γλυκόζη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη καρυδόψιχα, τη καστανή ζάχαρη, τη τριμμένη φρυγανιά, τη τριμμένη κουβερτούρα, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο και τα αναμιγνύετε ανακατεύοντάς τα καλά.
  2. Για το φύλλο: Με λίγο λιωμένο βούτυρο αλείφετε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ. Κρατάτε κατά μέρος 4 φύλλα κρούστας. Παίρνετε 4 φύλλα από τα υπόλοιπα, τα στρώνετε καλά το ένα πάνω στο άλλο στη φόρμα του κέικ, χωρίς να τρυπήσετε τη τρύπα της φόρμας αλλά σκεπάζοντας τη και τα πασπαλίζετε καλά με γέμιση.
  3. Στη συνέχεια στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα ανά δύο και τα πασπαλίζετε με αρκετή γέμιση. Όταν τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση, παίρνετε ένα ψαλιδάκι, κόβετε τα φύλλα στο σημείο που είναι η τρύπα και γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν από τη φόρμα προς τα μέσα.
  4. Από πάνω σκεπάζετε με τα 4 φύλλα που έχετε κρατήσει κατά μέρος, κόβετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τη φόρμα και στριμώχνετε καλά τις άκρες όσων βρίσκονται μέσα, στα εσωτερικά τοιχώματα. Βάζετε το βούτυρο να λιώσει και μόλις κάψει πολύ καλά περιχύνετε παντού το μπακλαβά μέσα στη φόρμα.
  5. Ψήνετε το μπακλαβά σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 λ. Στη συνέχεια σκεπάζετε τη φόρμα με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα. Μετά βγάζετε το μπακλαβά από το φούρνο και τον αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά.
  6. Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε, σε μέτρια φωτιά, για 12 λ. Το αποσύρετε από τη φωτιά και περιχύνετε αμέσως το κρύο μπακλαβά με το καυτό σιρόπι ομοιόμορφα. Το αφήνετε στην άκρη να “πιεί” ο μπακλαβάς το σιρόπι και να κρυώσει καλά.
  7. Για το γλάσο σοκολάτας: Βάζετε όλα τα υλικά για το γλάσο σε μπεν μαρί, φροντίζοντας να μην ακουμπά το σκεύος μπεν μαρί στο νερό της κατσαρόλα που θα σιγοβράζει, και τα ανακατεύετε συχνά, μέχρι να έχετε ένα λείο πηχτό σοκολατένιο γλάσο. Ξεφορμάρετε σε σχάρα το σιροπιασμένο μπακλαβά και τον περιχύνετε με το γλάσο. Μόλις σταθεροποιηθεί το γλάσο μπορείτε να το σερβίρετε.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακλαβάς σε φόρμα με γλάσο σοκολάτας