Μπακλαβάς ρολό με σουσάμι, καρύδια & σιρόπι μελιού

Μπακλαβάς ρολό με σουσάμι, καρύδια & σιρόπι μελιού

Ένας υπέροχος μπακλαβάς ρολό, με σουσάμι, καρύδια και σιρόπι μελιού. Μια εύκολη συνταγή για ένα αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό.

Υλικά συνταγής

  • 3/4 φλ. τσαγιού σουσάμι
  • 4 φλ. τσαγιού καρύδια [420 γρ.] ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 8 φύλλα κρούστας
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • Για το σιρόπι μελιού:
  • 1 μικρό λεμόνι
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 6 ολόκληρα γαρίφαλα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ρηχό ταψί.
  2. Τοποθετούμε το σουσάμι σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Σιγοψήνουμε ανακινώντας το τηγάνι για 3′-5′ μέχρι να ροδίσουν, χωρίς όμως να καούν. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και τη κανέλα και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
  3. Βάζουμε το ένα φύλλο κρούστας σε πάγκο εργασίας και το βουτυρώνουμε. Το διπλώνουμε στη μέση για να σχηματιστεί ένα μακρόστενο ορθογώνιο. Πασπαλίζουμε το 1/4 του μείγματος καρυδιού ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο και ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά το “ρολάρουμε”, γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες, μέχρι να έχουμε ένα μακρόστενο ρολό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και το υπόλοιπο μείγμα καρυδιού.
  4. Αλείφουμε καλά τα ρολά με βούτυρο γύρω γύρω και τα βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 12 λεπτά περίπου στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε το μπακλαβά να κρυώσει.
  5. Για το σιρόπι μελιού: Καθαρίζουμε τη φλούδα του λεμονιού γύρω γύρω και στύβουμε το μισό λεμόνι. Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα τη φλούδα και το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το μέλι, τη κανέλα, τα γαρίφαλα και 2 φλ. τσαγιού νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις διαλυθεί καλά η ζάχαρη, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 1′-2′. Ξαναχαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10′ μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι μελιού.
  6. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι μελιού πάνω στο κρύο μπακλαβά και το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου να απορροφήσει καλά το σιρόπι. Κόβουμε το κάθε κομμάτι μπακλαβά διαγωνίως σε 3 κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: Super Food Ideas – November 2005 , Page 46 /Recipe by Γιάννης Σουρρής / Photography by Steve Brown



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακλαβάς ρολό με σουσάμι, καρύδια & σιρόπι μελιού