Μπακλαβάς με καρύδια και αμύγδαλα

Μπακλαβάς με καρύδια και αμύγδαλα

Μια συνταγή για ένα λαχταριστό, υπέροχο Μπακλαβά με καρύδια και αμύγδαλα.

Μια ακόμα παραλαβή για ένα πατροπαράδοτο σιροπιαστό γλυκό που σίγουρα δεν είναι δυνατόν να αντισταθούμε.

Υλικά συνταγής

  • 24 φύλλα κρούστας
  • 250 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα 
  • 250 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα 
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 300 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • ολόκληρα γαρύφαλα για το γαρνίρισμα
  • Για το σιρόπι:
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 80 γρ. μέλι [ή γλυκόζη]
  • ξύσμα 1 λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μη το κάψετε. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και με τη βοήθεια ενός πινέλου, βουτυρώνετε ένα ταψί διαστάσεων 30 Χ 40 εκ. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα καρύδια και αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο σκόνη.
  3. Παίρνετε το βουτυρωμένο ταψί και στρώνετε 8 φύλλα καλά βουτυρωμένα με ένα πινέλο ένα ένα.  Με τη χούφτα αας, σκορπίζετε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνετε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω – γύρω, (το διπλώνετε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνετε. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο,  βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση,(ή ανά δύο φύλλα μαζί  και μία στρώση φυστίκια) μέχρι να βάλετε 8 φύλλα. Τέλος, τοποθετείτε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα που σας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
  4. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια. [*] . Βάλτε στη μέση κάθε κομματιού ένα γαρυφαλάκι για γαρνίρισμα και πασπαλίζετε με λίγο νερό. Τοποτετείστε το γλυκό στο προθερμασμένο φούρνο στη κάτω σχάρα και ψήνετε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, έως ότου όλα τα στρώματα φύλλου να είναι τραγανά και ροδοκόκκινα.
  5. Για το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνετε να βράσουν για 2′-3′ μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Μόλις είναι έτοιμος ο μπακλαβάς τον βγάζετε από το φούρνο και με μια κουτάλα ρίχνετε αργά το ζεστό σιρόπι πάνω από το ζεστό μπακλαβά. Μόλις κρυώσει ο μπακλαβάς τον κόβετε σε κομμάτια και τον απολαμβάνετε σκέτο ή με παγωτό.

[*] Προαιρετικά για να κόψετε ευκολότερα τα φύλλα, βάλτε το γλυκό σας στο ψυγείο για 15′ και μετά κόψτε τα σε κομμάτια πολύ εύκολα.

Αν δεν σας αρέσει το γαρύφαλλο ως γαρνίρισμα μπορείτε να το παραλείψετε.

e18fd4ce6dfcd3175caa3e7a6afc8960

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακλαβάς με καρύδια και αμύγδαλα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.