Μπακλαβαδάκια ρολό με καρύδια

Μπακλαβαδάκια ρολό με καρύδια

Ποιος δεν λατρεύει τα γλυκά ταψιού και μάλιστα τα σιροπιαστά; Μια συνταγή για ένα από τα εύκολα και γρήγορα σιροπιαστά γλυκά ταψιού… Υπέροχα σιροπιασμένα τραγανά μπακλαβαδάκια με γέμιση καρυδιού, μυρωδάτα με κανέλα και γαρύφαλο, που θα ξετρελάνουν όποιον τα δοκιμάσει. 

Υλικά συνταγής

  • 12 φύλλα κρούστας Βηρυτού
  • 1/2 κιλό καρύδια (ψίχα), τριμμένα
  • 1 ½ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κοφτό κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλ. τσαγιού βούτυρο αγελαδινό γάλακτος καλής ποιότητας 
  • Για το σιρόπι:
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού μέλι
  • 1 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 ξύλο κανέλας 
  • 2 γαριφαλάκια (μοσχοκάρφια)
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού



Εκτέλεση συνταγής

  1. Θρυμματίζετε σε μικρά κομματάκια τη ψίχα καρυδιού και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε στο μπολ τη κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη και τη τριμμένη φρυγανιά και τα ανακατεύετε ώστε να ενωθούν καλά μεταξύ τους.
  2. Στρώνετε σε καθαρή επιφάνεια το ένα φύλλο το βουτυρώνετε με λίγο βούτυρο και από πάνω στρώνετε το δεύτερο φύλλο. Το αλείφετε και αυτό με λίγο βούτυρο και από πάνω, σε όλη την επιφάνεια το πασπαλίζετε με λίγη από τη γέμιση (το 1/6 της ποσότητας), το τυλίγετε σφιχτά σε ρολό και το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί φροντίζοντας η “ραφή” του φύλλου να είναι προς τη βάση του ταψιού.
  3. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση καρυδιού και τα βάζετε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Τα χαράσσετε με κοφτερό μαχαίρι μέχρι τη μέση, φροντίζοντας η μια χαρακιά να απέχει 4-5 εκ. περίπου από την άλλη. Με ένα πινέλο βουρτσίζετε την επιφάνειά τους με το υπόλοιπο βούτυρο. 
  4. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να γίνει τραγανό και ροδοκόκκινο το φύλλο τους. Τα βγάζετε από το φούρνο και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε μέχρι κάτω στο σημείο που τα είχατε χαράξει μέχρι τη μέση. Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν τελείως.
  5. Για το σιρόπι: Στη συνέχεια, όταν Αφού κρυώσουν καλά ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 4 λ περίπου από την ώρα που θα πάρουν βράση. Όταν θα δείτε ότι το σιρόπι σας έχει τη πυκνότητα ελαιόλαδου είναι έτοιμο. 
  6. Αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά, πετάτε τα καρφάκια γαρίφαλου και το στικ κανέλας και αμέσως, όπως είναι καυτό, περιχύνετε τα κρύα ρολά μέσα στο ταψί. Τα πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο καρύδι και τα αφήνετε μέχρι να “πιούν” τα ρολά όλο το σιρόπι και να κρυώσουν καλά. Σερβίρετε.