Μπακλαβαδάκια με φιστίκια Αιγίνης

Μπακλαβαδάκια με φιστίκια Αιγίνης

Υπέροχα μπακλαβαδάκια με φιστίκια Αιγίνης. Ένα αγαπημένο απ” όλους γλύκισμα για ένα σιροπιαστό γλυκό…. Ένα γλυκό που το έχουμε δοκιμάσει σε άπειρες παραλλαγές συνταγών… μα καρύδια, με φιστίκια Αιγίνης με βουτυρωμένα ένα ένα τα φύλλα με τους ξηρούς καρπούς μόνο στη μέση.. όλα υπέροχα… Μια εύκολη συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ) για ένα λαχταριστό γλυκό που σίγουρα θα απολαύσετε. 

Υλικά συνταγής

  • 450 γρ. φιστίκια Αιγίνης (+ επιπλέον για γαρνίρισμα)
  • 5 κ.σ. ζάχαρη 
  • 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας για σιροπιαστά (βρήκα φύλλο Βηρυτού) 
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο χλιαρό (κατά προτίμηση αιγοπρόβιο)
  • Για το σιρόπι:
  • 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε τα 450 γρ. φιστίκια στο μούλτι μαζί με τις 5 κ.σ. ζάχαρη και τα ψιλο-θρυμματίζετε. Τα μεταφέρετε σε μπολ. Χωριστά ψιλο-θρυμματίζετε τα υπόλοιπα για γαρνίρισμα και τα αφήνετε στην άκρη για μετά το σιρόπιασμα.
  2. Βουτυρώνετε ένα ταψί με διάσταση βάσης 23×33 εκ. περίπου. Κόβετε τα φύλλα στη μέση για να χωράνε στο ταψί. Τοποθετείτε τα μισά φύλλα, ραντισμένα ένα ένα με λίγο βούτυρο, το ένα πάνω στο άλλο μέσα στο ταψί.
  3. Πάνω από τα φύλλα πασπαλίζετε ισομερώς, σε μια στρώση, όλο το ψιλο-θρυμματισμένο φιστίκι και πάνω από φιστίκι στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα και πάλι ραντισμένα με βούτυρο ένα ένα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν. Χαράζετε το μπακλαβά σας σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Περιχύνετε όλη την επιφάνειά του με το υπόλοιπο λιωμένο, χλιαρό βούτυρο και ανακινείτε το ταψί να πάει παντού. 
  4. Ραντίζετε τα φύλλα με λίγο νερό και ψήνετε το μπακλαβά σας σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 10-15 λ περίπου (ανάλογα με το φούρνο σας) ή μέχρι να ροδίσουν καλά τα επάνω και τα κάτω φύλλα.
  5. Για να είστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί καλά ανασηκώστε με ένα μαχαίρι κάποια γωνία του μπακλαβά και αν το κάτω φύλλο είναι χρυσορόδινο και τραγανό τότε ο μπακλαβάς σας είναι έτοιμος. Μετά τη 1 ώρα ελέγχετε το μπακλαβά σας. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος πάρει χρώμα, τον σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο. 
  6. Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ, λίγο πριν το βγάλετε από το φούρνο φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Σταματάτε το ανακάτεμα και συνεχίζετε το βράσιμο (χωρίς να ανακατεύετε) για 4 λ. Προσθέτετε το χυμό συνεχίζετε το βράσιμο για 1-2 λ ακόμα.
  7. Στη συνέχεια με το καυτό σιρόπι, με μια κουτάλα, περιχύνετε λίγο λίγο το καυτό μπακλαβά. Ο καυτός μπακλαβάς θα ρουφήξει αμέσως το καυτό σιρόπι. Αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου (όχι στο ψυγείο) το μπακλαβά να απορροφήσει καλά όλο το σιρόπι. Για να παραμείνει τραγανός μην τον σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη. 

 

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακλαβαδάκια με φιστίκια Αιγίνης