Μπακαλιάρος τηγανιτός

Μπακαλιάρος τηγανιτός

Τηγανιτός μπακαλιάρος! Ένα ελληνικό πιάτο που συνδυάζεται απόλυτα με σκορδαλιά και είναι το παραδοσιακό πιάτο στη γιορτή του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου. Μια συνταγή (photo από εδώ) να ένα πεντανόστιμο και υγιεινό φαγητό που μπορείτε να το καταναλώνετε και καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου, στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι με σκορδαλιά αλλά και με βραστά λαχανικά 

Υλικά συνταγής

  • Για το μπακαλιάρο:
  • 900-1000 γρ. κατεψυγμένος, ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος (χωρίς κόκαλα)
  • 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για το κουρκούτι:
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλ. τσαγιού μπύρα ή  αναψυκτικό σόδα (ή νερό με 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ)
  • 2 κ.σ. ούζο (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κοφτό κ.γ. κοφτό αλάτι 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κουρκούτι: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το 1½ φλ. τσαγιού από τη σόδα ή τη μπύρα, το ελαιόλαδο, το αλάτι και προαιρετικά το ούζο. Τα ανακατεύετε με ένα πιρούνι με κυκλικές κινήσει μέχρι να διαλυθούν τυχόν γρομπαλάκια, προσθέτοντας σταδιακά όσο από το υπόλοιπο 1/2 φλ. σόδα ή μπύρα απαιτηθεί προκειμένου να έχετε ένα μέτριο χυλό, ούτε πολύ αραιό και υγρό ούτε πολύ πηχτό και λασπώδη.
  2. Αν βγει πηχτός προσθέτετε λίγο υγρό, νερό, μπύρα σόδα, αν βγει πολύ υδαρής προσθέτετε πασπαλιστά λίγο αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά να ενσωματωθούν. Τον αφήνετε στην άκρη να “σταθεί” για 15-30 λ και εσείς εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το μπακαλιάρο σας. 
  3. Για το μπακαλιάρο: Έχετε ήδη ξεπαγώσει από βραδίς το μπακαλιάρο. Τον κόβετε σε μερίδες και τον τοποθετείτε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί να “τραβήξει” τα πολλά υγρά του. Εν τω μεταξύ βάζετε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι μπόλικο σπορέλαιο (η στάθμη του πρέπει να φτάσει λίγο πιο κάτω από τη μέση του σκεύους) και το ζεσταίνετε καλά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι σχεδόν να “αχνίσει”.
  4. Σε ένα βαθύ πιάτο αναμιγνύετε τα 3/4 φλ. αλεύρι, το αλάτι και πιπέρι. Αλευρώνετε ελαφρώς και από τις δύο πλευρές το κάθε κομμάτι μπακαλιάρου (για να “κολλήσει” καλύτερα το κουρκούτι στο μπακαλιάρο). Τινάζετε το περίσσιο αλεύρι και μετά το βουτάτε στο μπολ με το κουρκούτι, το αφήνετε να “στάξει” για να φύγει η περιττή ποσότητα και τα τηγανίζετε, σε δόσεις, μέχρι να πάρουν ένα χρυσο-ρόδινο χρώμα και από τις 2 πλευρές. 
  5. Σημείωση: Μη ρίχνετε ποτέ απότομα, με μιας, το κομμάτι μπακαλιάρου σας με το κουρκούτι στο καυτό λάδι. Βάλτε πρώτα το μισό το αφήνετε για λίγα δεύτερο και μετά βάζετε και το υπόλοιπο κομμάτι.
  6. Τα βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε αμέσως το μπακαλιάρο σας με σκορδαλιά και βραστά χόρτα ή με βραστά παντζάρια με τα φύλλα τους.

Το σερβίρετε με σκορδαλιά ή με βραστά χόρτα ή παντζάρια 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακαλιάρος τηγανιτός