Μπακαλιάρος τηγανιτός με σος μαγιονέζας

Μπακαλιάρος τηγανιτός με σος μαγιονέζας

Μπακαλιάρος τηγανιτός με σος μαγιονέζας για όσους δεν προτιμούν τη σκορδαλιά. Μια συνταγή για όσους δεν προτιμούν τη σκορδαλιά. Σερβίρετε το τηγανιτό μπακαλιάρο με μια δροσερή σάλτσα μαγιονέζας και το συνοδεύετε με παντζάρια και πράσινα βρασμένα λαχανικά.

Υλικά συνταγής

  • Για το μπακαλιάρο:
  • 900 γρ. μπακαλιάρο παστό
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • Για το κουρκούτι:
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτί μπύρα (330 ml)
  • 1 κ.γ. κόρν φλάουερ
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 1 αυγό (προαιρετικά)
  • λίγο θυμάρι
  • λίγο αλάτι
  • Για τη σος μαγιονέζας: [*]
  • 150 γρ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 50 γρ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. λεμόνι
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα πάπρικα
  • αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το μπακαλιάρο: Αν έχετε ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο τον κόβετε σε κομμάτια και τον αφήνετε στην άκρη. Αν είναι παστός, τον κόβετε σε κομμάτια από τη προηγούμενη ημέρα και τον ξαλμυρίζετε σε λεκάνη με νερό για 24-30 ώρες. Σε αυτό το διάστημα θα αλλάξετε το νερό 5-6 φορές τουλάχιστον. Άν τον θέλετε τελείως ξαλμυρισμένο τότε θα τον “ποσάρετε” [**], θα τον στραγγίσετε και θα τον αφήσετε σε απορροφητικό χαρτί σε πιατέλα.
  2. Για το κουρκούτι: Ανακατεύετε καλά, χτυπώντας με σύρμα όλα τα υλικά για το κουρκούτι [αν είναι πολύ αραιός προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα] . Βουτάτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι να αλειφτεί παντού, τον στραγγίζετε από το πολύ χυλό.
  3. Τον τηγανίζετε σε μπόλικο ζεστό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές. Τον βγάζετε από τη φωτιά και τον τοποθετείτε πάλι σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να “τραβήξει” το πολύ λάδι.
  4. Για τη σος μαγιονέζας: Βάζετε σε μέτριο μπολ τη μαγιονέζα, το γιαούρτι και τη μουστάρδα και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Σταδιακά προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά, δοκιμάζοντας ανά διαστήματα το μείγμα για να αυξομειώσετε τις ποσότητες των υλικών σύμφωνα με τις γεύσεις σας.

[*] Τις ποσότητες για τη σος (μουστάρδα, ξύδι, λεμόνι) μπορείτε να την αυξομειώσετε σύμφωνα με τη γεύση σας.

[**] Στραγγίζετε το μπακαλιάρο μετά το μούλιασμα και για να φύγει τελείως το αλάτι τον “ποσάρετε” ως εξής: Βάζετε το μπακαλιάρο σε κατσαρόλα και τον σκεπάζετε με κρύο νερό. Μόλις πάρει βράση, σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να μείνει στο νερό για 20 λεπτά. Στραγγίζετε, αφαιρείτε πέτσες και κόκαλα και τον αφήνετε στην άκρη.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακαλιάρος τηγανιτός με σος μαγιονέζας