Μπακαλιάρος σε κόκκινη σάλτσα με κρούστα μαγιονέζας στο φούρνο

Μπακαλιάρος σε κόκκινη σάλτσα με κρούστα μαγιονέζας στο φούρνο

Μια παραλλαγή για να απολαύσετε ένα νόστιμο και υγιεινό ψάρι. Το μπακαλιάρο. Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο που σίγουρα θα απολαύσετε εσείς, η οικογένειά σας και οι καλεσμένοι σας. Μπακαλιάρο ψημένο σε κόκκινη σάλτσα με κρούστα μαγιονέζας με σκόρδο.

Υλικά συνταγής

  • 400 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
  • 80-90 ml μαγιονέζα Light
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.γ. ντοματοπελτέ
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 σκελίδες σκόρδου [1 +1]
  • 2 κολοκυθάκια [προαιρετικά]
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Εάν ο μπακαλιάρος σας είναι ξαλμυρισμένο φιλέτο τον κόβετε σε μερίδες και τον αφήνετε στην άκρη. Αν είναι παστός τον βάζετε σε μπόλικο κρύο νερό από τη προηγούμενη ημέρα [24-30 ώρες] αλλάζοντας νερό 4-5 φορές σε αυτό το διάστημα. Τον ξεπλένετε και τον στραγγίζετε. Εάν θέλετε να φύγει όλο το αλάτι τον “ποσάρετε” [*] τον στραγγίζετε και τον καθαρίζετε από τις πέτσες. 
  2. Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρολίτσα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το ένα σκόρδο κομμένο σε φετούλες για μερικά δευτερόλεπτα μόνο για να αρωματιστεί το λάδι. Προσθέτετε το ντοματοπελτέ με τη ζάχαρη και ανακατεύετε γρήγορα να “βγάλει” ο πελτές τη γεύση και το άρωμά του. Τέλος προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε 1/2 φλ. ζεστό νερό, σκεπάζετε το σκεύος και σιγοβράζετε μέχρι να πιεί τα υγρά του και μείνει η σάλτσα σχεδόν με το λαδάκι της.
  3. Εάν δεν θέλετε τα κολοκυθάκια “τραγανά”, 10 λεπτά πριν κατεβάσετε τη σάλτσα από τη φωτιά τα προσθέτετε κομμένα σε μακρόστενα μπαστουνάκια.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνετε την έτοιμη σάλτσα σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτετε τα κολοκυθάκια [αν δεν τα έχετε βάλει στη σάλτσα] και από πάνω στρώνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
  5. Σε μπολ, βάζετε τη μαγιονέζα, το δεύτερο σκόρδο πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο και το μαϊντανό. Ανακατεύετε καλά το μείγμα και με τη βοήθεια ενός κουταλιού το “στρώνετε” ομοιόμορφα πάνω από τις φέτες μπακαλιάρου. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20′ περίπου μέχρι να ψηθεί το ψάρι [**].

[*]Για να φύγει τελείως το αλάτι τον “ποσάρετε” ως εξής: Αφού ξαλμυρίσετε το μπακαλιάρο, τον ξεπλένετε και τον βάζετε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρει βράση, σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να μείνει στο νερό για 20 λεπτά. Στραγγίζετε, αφαιρείτε πέτσες και κόκαλα και τον μαγειρεύετε όπως επιθυμείτε.
 
[**] Ο μπακαλιάρος όσο βράζει τόσο σκληραίνει. Γι” αυτό όταν πρόκειται να τον φτιάξετε με σάλτσα πρέπει να ετοιμάζετε πάντα πρώτα τη σάλτσα και μετά να προσθέσετε το μπακαλιάρο για να σιγοψηθούν μαζί για λίγα μόνο λεπτά. 
loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακαλιάρος σε κόκκινη σάλτσα με κρούστα μαγιονέζας στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.