Μπακαλιάρος πλακί

Μπακαλιάρος πλακί

Μια εύκολη συνταγή για ένα γευστικότατο, υγιεινό φαγητό για όλη την οικογένεια. Μια εναλλακτική λύση για το μαγείρεμα  του ψαριού. Ένα πεντανόστιμο χορταστικό φαγητό για να το απολαύσετε με την οικογένειά σας στο καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 800-1000 γρ. φιλέτο βακαλάου (κατεψυγμένο ή φρέσκο) [*]
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3-4 μέτριες πατάτες κομμένες σε μέτρια καρέ (προαιρετικά)
  • 3 κρεμμύδια ξερά, χοντροκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδου χοντροκομμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ ή 5-6 φρέσκες ντομάτες χοντροκομένες
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Θυμάρι
  • Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβουμε όλα τα λαχανικά, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ (και τις πατάτες). Τα αλατοπιπερώνουμε,  τα ανακατεύουμε με τα χέρια και τα σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το θυμάρι, ανακατεύουμε και μόλις σοταριστούν καλά ρίχνουμε τη ντομάτα και τη ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λ περίπου.
  2. Σε ένα λαδωμένο ταψάκι στρώνουμε τις πατάτες με σάλτσα, από πάνω τοποθετούμε σε μερίδες το μπακαλιάρο και τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και 2 φλιτζάνια νερό.
  3. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς στους για 20-30 λ. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10 λ για να «πάρει» ωραίο χρώμα το ψάρι.

Σημείωση: Εάν έχετε φιλέτο ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου, τον ξεπλένετε και τον κόβετε σε μερίδες. Αν ο μπακαλιάρος σας είναι παστός τότε τον ξαρμυρίζετε ως εξής: Κόβετε με κοφτερό μαχαίρι τα πτερύγια της πλάτης, στα πλάγια και το μεγάλο της ουράς και τον τεμαχίζετε σε μερίδες. Τις ξεπλένετε πολύ καλά και τις βάζετε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο νερό. Αλλάζετε το νερό όσο πιο συχνά μπορείτε ακόμα και κάθε 2-3 ώρες αν είναι δυνατόν. Ανάλογα το πάχος του φιλέτου χρειάζονται 1- 1 1/ 2 μέρες να τελειώσει η διαδικασία.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακαλιάρος πλακί

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.