Μπακαλιάρος πλακί στη κατσαρόλα

Μπακαλιάρος πλακί στη κατσαρόλα

Μπακαλιάρος πλακί στη κατσαρόλα με σταφίδες. Ένα πλούσιο λαχταριστό και χορταστικό πιάτο για να το απολαύσετε με πατάτες τηγανιτές. Μια απλή συνταγή με μια πινελιά σάλτσα σόγιας για μια ιδιαίτερη γεύση.

Υλικά συνταγής

  • 4 φιλέτα παστό μπακαλιάρο
  • 2 μεγάλα ή 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια σε φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1/2 ποτήρι ντοματοχυμό
  • 1/2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή
  • 1/2 φλ. μαύρη σταφίδα
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)
  • λίγα φυλλαράκια θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε το μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον ξαλμυρίζετε σε μπολ με μπόλικο νερό για 24-30 ώρες. Σε αυτό το διάστημα αλλάζετε 4-5 φορές το νερό. Τον στραγγίζετε, αφαιρείτε τη πέτσα και τον αφήνετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. [*]
  2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα σκόρδα και σοτάρετε για 1/2 λεπτό ακόμα. Βάζετε και το πελτέ με τη ζάχαρη και ανακατεύετε να αναμειχθούν οι γεύσεις. Προσθέτετε 1/2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό, τα κομματάκια ντομάτας και το ντοματοχυμό και σιγοβράζετε με σκεπασμένο το καπάκι για 20 λεπτά. Στα 10 λεπτά βρασίματος προσθέτετε και τις σταφίδες.
  3. Στρώνετε πάνω στη σάλτσα τις φέτες μπακαλιάρου, τη σόγια σος (προαιρετικά, δίνει ωραία γεύση) τη δάφνη, το θυμάρι και το πιπέρι και σιγοβράζετε για 15 λ περίπου μέχρι να “δέσει” η σάλτσα. Δοκιμάστε αν χρειάζεται αλάτι (κανονικά δεν πρέπει να χρειάζεται ειδικά αν έχετε βάλει και τη σόγια σος). [**]
  4. Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και το σερβίρετε ζεστό γαρνίροντας με λίγα φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι και συνοδεύοντας με πουρέ ή πατάτες τηγανιτές.

 [*] Για να φύγει τελείως το αλάτι τον “ποσάρετε” ως εξής: Αφού ξαλμυρίσετε το μπακαλιάρο, τον ξεπλένετε και τον βάζετε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρει βράση, σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να μείνει στο νερό για 20 λεπτά. Στραγγίζετε, αφαιρείτε πέτσες και κόκαλα και τον μαγειρεύετε όπως επιθυμείτε.
[**] Ο μπακαλιάρος όσο βράζει τόσο σκληραίνει. Γι” αυτό όταν πρόκειται να τον φτιάξετε με σάλτσα πρέπει να ετοιμάζετε πάντα πρώτα τη σάλτσα και μετά να προσθέσετε το μπακαλιάρο για να σιγοψηθούν μαζί για λίγα μόνο λεπτά. 
Βασική ιδέα προσαρμοσμένο και φωτογραφία από :http://www.yummly.co.uk/
loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακαλιάρος πλακί στη κατσαρόλα

 

Ένα Σχόλιο

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.