Μπακαλιάρος κοκκινιστός με πράσα και πατάτες

Μπακαλιάρος κοκκινιστός με πράσα και πατάτες

Παστός ή φιλέτο ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος κοκκινιστός με πράσα και πατατούλες. Μια εύκολη και  εξαιρετικά απλή και γρήγορη (αν εξαιρέσετε το ξαλμύρισμα) συνταγή (από εδώ), για ένα πολύ νόστιμο, υγιεινό και χορταστικό πιάτο για όσους αγαπάτε το μπακαλιάρο αλλά αντιπαθείτε το τηγάνισμα, αλλά και για όσους θέλουν ένα πεντανόστιμο πιάτο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. 

Υλικά συνταγής

  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 2 πράσα, μόνο το λευκό μέρος, κομμένα σε λεπτές ροδέλες 
  • 500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες κομμένες σε μικρά προς μέτρια καρέ
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες ή τριμμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 γενναιόδωρη πρέζα σαφράν
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 800-900 γρ. μπακαλιάρος φιλέτο κατεψυγμένος και αποψυγμένος [*]
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνετε το κρεμμύδι και τα πράσα και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 4 λ ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1-2 λ. 
  2. Στη συνέχεια ρίχνετε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, το πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 3-4 κ.σ. νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 2 λ. Προσθέτετε το σαφράν, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. 
  3. Πάνω από τα λαχανικά τοποθετείτε τα κομμάτια μπακαλιάρου με τη πέτσα του προς τα επάνω (αν έχετε παστό μπακαλιάρο) ρίχνετε το κρασί και 1 φλ. τσαγιού νερό. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό σας για 30 λ περίπου ή μέχρι να βράσουν οι πατάτες και δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε το φαγητό σας πασπαλίζοντάς το με το ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  4. Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ανακινείτε τη κατσαρόλα κάθε 5-7 λ, για να απελευθερωθεί η “ζελατίνη” από το ψάρι και δέσει η σάλτσα. Αν απαιτηθεί, για να δέσει καλά η σάλτσα τα τελευταία 8-10 λ ψησίματος μαγειρεύετε με ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα. 

[*] Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε παστό μπακαλιάρο: Ξαλμυρίζετε το μπακαλιάρο ως εξής: Βάζετε το μπακαλιάρο σε μια λεκάνη με κρύο νερό, με το δέρμα προς τα κάτω, για 24 – 48  ώρες, αλλάζοντας το νερό όσο συχνότερα μπορείτε [ιδανικά τις πρωϊνές ώρες, κάθε 2 – 3 ώρες). 

Όταν ξαλμυριστεί, τον ξεπλένετε καλά με κρύο νερό για να φύγουν τυχόν υπολείμματα αλατιού και τον κόβετε κομμάτια με το δέρμα του. Τοποθετείτε τα κομμάτια σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί να απορροφηθούν τα πολλά υγρά πριν τον βάλετε στη κατσαρόλα. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακαλιάρος κοκκινιστός με πράσα και πατάτες

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.