Αρνίσιο μπούτι με δενδρολίβανο και σκόρδο στο φούρνο (Video)

Αρνίσιο μπούτι με δενδρολίβανο και σκόρδο στο φούρνο (Video)

Μια συνταγή για ένα μυρωδάτο, πεντανόστιμο πιάτο για το γιορτινό σας τραπέζι και όχι μόνο! Μπούτι αρνίσιο με δενδρολίβανο και σκόρδο, γαρνιρισμένο με τραγανές πατατούλες στο φούρνο και προαιρετικά με αρακά. Μια συνταγή (από εδώ) που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!

Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο ή 2 αρνίσια πόδια (1.6 κιλά συνολικό βάρος)
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • 2 κ.σ. φρέσκα ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανου
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1,2 κιλά μικρές πατάτες baby κομμένες στη μέση
  • 300 γρ. (2 φλ.) αρακάς κατεψυγμένος (προαιρετικά)
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο ή μέντα
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη σάλτσα κρασιού:
  • 130 ml ξηρό λευκό κρασί
  • 380 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 2⅓ κ.σ. αλεύρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Σε ένα μπολάκι βάζετε τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση και αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Πλένετε τα αρνίσια μπουτάκια και με ένα μικρό κοφτερό μαχαιράκι κάνετε 4 σχισμές περιμετρικά του ποδιού, βάθους 2 εκ. και εκεί βάζετε από ένα κομματάκι σκόρδου. Αλατοπιπερώνετε τα μπούτια εξωτερικά από όλες τις πλευρές.
  3. Τα βάζετε σε ένα βουτυρωμένο ταψί τα περιχύνετε με 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, τα πασπαλίζετε με το δενδρολίβανο και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ.
  4. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τοποθετείτε γύρω από τα μπουτάκια τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνετε και τις περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι. Ξαναβάζετετο ταψί στο φούρνο και το ψήνετε για 1:10 ώρα περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας και μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
  5. Βγάζετε το κρέας από το ταψί, το τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και αφήνετε τις πατάτες για 10-15 λ ακόμα για να γίνουν τραγανές. Βγάζετε και τις πατάτες και τις βάζετε σε ένα μπολ και τις σκεπάζετε και αυτές με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστές.
  6. Εν τω μεταξύ, βράζετε τον αρακά σε κοχλαστό αλατισμένο νερό για 4-5 λ. Τον στραγγίζετε τον ξαναβάζετε στη κατσαρολίτσα που τον βράσατε, προσθέτετε το βούτυρο και τον άνηθο ή δυόσμο ή μέντα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. 
  7. Για τη σάλτσα: Σε μια κατσαρολίτσα, τoποθετείτε τους ζωμούς που έμειναν στο ταψί, (ξύστε το ταψί με μια σπάτουλα για να αποκολληθούν ότι έχει μείνει στο ταψί) βάζετε και το αλεύρι και σιγοβράζετε ανακατεύοντας για 1 λ μέχρι να ομογενοποιηθεί το αλεύρι. Σταδιακά προσθέτετε το ζωμό και το κρασί και βράζετε για 5-8 λ μέχρι να δέσει η σάλτσα. 
  8. Σερβίρετε το αρνί περιχύνοντάς το με λίγη από τη σάλτσα. Την υπόλοιπη τη βάζετε στο μπολ και τη σερβίρετε μαζί με το αρνάκι. 

Δείτε το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Αρνίσιο μπούτι με δενδρολίβανο και σκόρδο στο φούρνο (Video)