Αρνί κλέφτικο Facebook41 Twitter0 Google+0 Pinterest3
Μια υπέροχη συνταγή για ένα πεντανόστιμο αρνάκι κλέφτικο. Μπουτάκι αρνιού, κρεμμύδια, πιπεριές, σκόρδο, τυρί, ντομάτες και πατάτες σε μια πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων. Απλά δοκιμάστε το!!!
Υλικά συνταγής
- 1.200 γρ. αρνίσιο μπουτάκι χωρίς κόκαλο (περίπου 2 κιλά με το κόκαλο)
- 2 μικρά ξερά κρεμμύδια
- 2 πιπεριές (χρώματος επιλογής σας πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί)
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1/2 λεμονιού το χυμό
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 200 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα κομμένα σε κύβους 2 εκ.
- 5 μέτριες πατάτες
- 1/2 ντομάτα ώριμη κομμένη σε φέτες
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε καλά το αρνί,το κόβετε σε κομμάτια 5-6 εκ. περίπου και το τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβετε τα ξερά κρεμμύδια στη μέση κάθετα και μετά στη μέση οριζόντια ώστε να έχετε 4 κομμάτια. Κόβετε τις πιπεριές σε κομμάτια 2-3 εκ. και τις 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες.
- Βάζετε τα λαχανικά στο μπολ με το αρνί, προσθέτετε τη μουστάρδα, τις υπόλοιπες 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά με τα χέρια σας φροντίζοντας να αναμειχθούν καλά. Καλύπτετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες για να αναμιχθούν οι γεύσεις.
- Το βγάζετε από το ψυγείο και το αφήνετε να έλθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου. Στο ίδιο μπολ προσθέτετε το τυρί κομμένο σε κύβους.Ανακατεύετε καλά να αναμιχθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Καθαρίζετε τις φλούδες από τις πατάτες και τις κόβετε στα 4 (όχι πιο μικρές γιατί θα λιώσουν στις 2 1/2 ώρες που θα είναι στο φούρνο).
- Στρώνετε στο πάγκο εργασίας σας 4 λαδόκολες, τη μία πάνω στην άλλη, με τρόπο ώστε να σχηματιστεί ένα αστέρι. Στρώνετε τις πατάτες στο κέντρο της λαδόκολας τις αλατίζετε ελαφρώς και τις πασπαλίζετε με ρίγανη. Ρίχνετε όλο το περιεχόμενο του μπολ με το αρνί πάνω από τις πατάτες και απλώνετε από πάνω τις ντομάτας.
- Για να κλείσετε καλά τη λαδόκολα, κρατάτε τα 4 σημεία στην άκρη της λαδόκολας με το ένα χέρι και με το άλλο χέρι σας πιέζετε ακριβώς πάνω από τη γέμιση και το συμπιέζετε. Σε αυτό το σημείο το δένετε σφιχτά με σπάγκο κουζίνας και το τοποθετείτε πάνω σε ένα ταψί.
- Ψήνετε το αρνάκι σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες. Μετά τις δύο ώρες βγάζετε το ταψί από το φούρνο, κόβετε το σπάγκο, ανοίγετε τη λαδόκολα και αλείφετε το αρνί με τους ζωμούς του.
- Το ξαναβάζετε στο φούρνο, αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς και το αφήνετε ξεσκέπαστο στο φούρνο για 20-30 λ περίπου να “ξεροψηθεί ελαφρώς και να πάρει χρώμα. Στα 15 λ ψησίματος ξεσκέπαστο, το βγάζετε πάλι από το φούρνο και βάζετε τις πατάτες από πάνω και το κρέας κάτω για να πάρουν και οι πατάτες χρώμα και να γίνουν τραγανές.
www.mygreekdish.com
01/05/2016
www.sintayes.gr,
Συνταγή: Αρνί κλέφτικο
Tags: Αρνί αρνί κλέφτικο κόκκινο κρέας κυρίως πιάτο λαδόκολας συνταγές φούρνου