Αρνίσιο ψητό μυρωδάτο μπούτι ρολό με σκόρδο & δενδρολίβανο

Αρνίσιο ψητό μυρωδάτο μπούτι ρολό με σκόρδο & δενδρολίβανο

Μια υπέροχη συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο. Χυμώδες ψητό αρνίσιο μπούτι με σκόρδο και δεντρολίβανο στη γέμιση, πατάτες με φρέσκο ​​λεμόνι σερβιρισμένο σε πιπεράτη ρόκα.

Υλικά συνταγής

  • 1 αρνίσιο μπουτάκι 1.5 κιλά περίπου χωρίς το κόκκαλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο χονδροκομμένες
  • 2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια χονδροκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γραβιέρα σε κομματάκια
  • 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού + 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 4 κλωναράκια δενδρολίβανο
  • 120 γρ. ψωμί χωρίς κόρα
  • 600 γρ. πατάτες baby κομμένες στη μέση
  • αλάτι πιπέρι
  • 60 γρ. ρόκα [προαιρετικά για σερβίρισμα]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζητήστε στο χασάπη να σας βγάλει το κόκκαλο και να “χτυπήσει” το κρέας να απλωθεί για να το δέσετε σε ρολό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. 
  2. Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε μεγάλο τηγάνι. Κόβετε το ψωμί σε κομματάκια και το τσιγαρίζετε στο λάδι ανακατεύοντας για 4 λεπτά. Το βγάζετε από το λάδι με τρυπητή κουτάλα και το βάζετε στο multi. Στο ζεστό λάδι που έμεινε στο τηγάνι βάζετε το κρεμμύδι το σκόρδο και το και το δενδρολίβανο και τα τσιγαρίζετε για 3 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  3. Σβήνετε τη φωτιά, τα βγάζετε και τα μυρωδικά με τρυπητή κουτάλα [αφήνετε το λάδι στο τηγάνι]  και τα βάζετε και αυτά στο multi με το ψωμί. Προσθέτετε το τυρί και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα μείγμα με ψίχουλα.
  4. Αλατοπιπερώστε καλά το αρνί και τοποθετείστε το στο πάγκο εργασίας σας με τη εξωτερική πλευρά του από κάτω. Το αλείφετε από πάνω με το μείγμα ψωμιού ώστε να πάει παντού και κάνετε ένα σφιχτό ρολό/κύλινδρο το οποίο δένετε με σπάγκο κουζίνας. Αλείφετε εξωτερικά το ρολό με 1 κ.σ. από το λάδι που έμεινε στο τηγάνι. Τοποθετείστε το σε μεγάλο ταψί, το βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε στη μεσαία σχάρα για 15 λεπτά.
  5. Σε ένα μέτριο μπολ, βάζετε τις πατάτες με το χυμό λεμονιού και 2 κ.σ. από το λάδι που έμεινε στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Μετά από τα 15 λεπτά που ψήσατε το αρνί, το βγάζετε από το φούρνο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς στον αέρα, τοποθετείτε περιμετρικά του αρνιού τις πατάτες και λίγο ζεστό νερό, το ξαναβάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 40 λεπτά περίπου [ανάλογα με το φούρνο σας].
  6. Βγάζετε το αρνί από το φούρνο, το τοποθετείτε στο ξύλο κοπής, το αφήνετε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί ενώ αφήνετε τις πατάτες στο φούρνο και τις ψήνετε για 10-15 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Μετά τα 10 λεπτά κόβετε το ρολό σε φέτες.
  7. Τοποθετείστε [προαιρετικά] τη ρόκα σε μια πιατέλα και βάζετε από πάνω το ρολό στο κέντρο και περιμετρικά τις πατάτες και αυτά πάνω στη ρόκα για να πάρουν μια ιδιαίτερη υπέροχη γεύση.

Βασική ιδέα Πηγή

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Αρνίσιο ψητό μυρωδάτο μπούτι ρολό με σκόρδο & δενδρολίβανο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.