Αρνί με αγκινάρες αυγολέμονο

Αρνί με αγκινάρες αυγολέμονο

Αρνάκι φρικασέ με αγκινάρες αυγολέμονο. Μια συνταγή για ένα υπέροχο φαγητό… 
ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων που ταιριάζει με φρέσκο, ζεστό χωριάτικο ψωμί και τυρί φέτα.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό αρνί σε μερίδες
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 8-12 αγκινάρες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
  • 2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυμό 1 λεμονιού
  • αλάτι – πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο:
  • 2 αυγά
  • χυμό 1-2 λεμονιών
  • ζωμό από το φαγητό
  • 1 κ.γ. κορν φλάουερ (αν απαιτηθεί)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν έχετε φρέσκες αγκινάρες ξεκινάτε να τις καθαρίζετε ως εξής: Κόβετε το κοτσάνι τους, αφαιρείτε τα εξωτερικά πράσινα σκληρά φύλλα και κόβετε τα υπόλοιπα ως τη μέση. Βγάζετε το χνούδι και τις ρίχνετε σε μια λεκάνη με νερό που έχετε προσθέσει χυμό λεμονιού, αλάτι και αλεύρι. 
  2. Εν τω μεταξύ, πλένετε το κρέας και το στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το αλατοπιπερώνετε και το πασπαλίζετε με τις 3 κ.σ. αλεύρι. 
  3. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει απ” όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λ ακόμα, ανακατεύοντας απαλά, ανά διαστήματα. Ρίχνετε το κρασί και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτετε ζεστό νερό που να σκεπάζει το κρέας, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και το σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  4. Μόλις μαλακώσει το κρέας ρίχνετε τις αγκινάρες στη κατσαρόλα, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, τον άνηθο και ανακινείτε τη κατσαρόλα να ανακατευτούν. Εάν χρειαστεί προσθέτετε ακόμα λίγο ζεστό νερό, λίγο αλατοπίπερο, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και το βράζετε μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας και βράσουν οι αγκινάρες.
  5. Για το αυγολέμονο διαλέξτε ανάμεσα σε 2 επιλογές:
  6. Για πλούσιο αυγολέμονο με μαρέγκα : Λίγο πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά ετοιμάζετε το αυγολέμονο. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και κτυπάτε σε μπολ τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Χτυπάτε σε άλλο μπολ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν πηχτή μαρέγκα. Ενώνετε τους κρόκους με τη μαρέγκα και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν.
  7. Ρίχνετε μέσα στο μπολ το χυμό λεμονιού σιγά-σιγά και εναλλάξ με ζουμί από τη κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα (θα το καταλάβετε γιατί θα έχει ζεσταθεί ο πάτος του μπολ) αδειάζετε το αυγολέμονο μέσα στη κατσαρόλα. Κρατώντας τη από τη δύο χερούλια την αναδεύετε την ξαναβάζετε στη φωτιά να πάρει μια βράση και το αυγολέμονό σας είναι έτοιμο.
  8. Για ελαφρύ αυγολέμονο μόνο με κρόκους: Χτυπάτε σε ένα μπολ τους κρόκους (μαζί με 1 κ.γ. κορν φλάουερ) διαλυμένο σε 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό. Κατόπιν συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε το χυμό των λεμονιών εναλλάξ με το ζουμί από το φαγητό, μέχρι να γίνει το αυγολέμονο αρκετά χλιαρό. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα και τη κουνάτε αμέσως με κυκλικές κινήσεις, ώστε να πάει παντού. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά για 2 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κόψει το αυγό και να μην κολλήσει το φαγητό. [*]

[*] Αν δεν έχουν μείνει αρκετά υγρά στο φαγητό σας παραλείψτε το κορν φλάουερ. Αντιθέτως αν έχουν μείνει πολλά υγρά αυξήστε τη ποσότητα του κορν φλάουερ αναλόγως.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Αρνί με αγκινάρες αυγολέμονο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.