Αρνάκι ραγού με παπαρδέλες

Αρνάκι ραγού με παπαρδέλες

Αξιοποιήστε το ψητό στο φούρνο ή στα κάρβουνα αρνάκι σας για να απολαύσετε ένα τέλειο αρνάκι ραγού, συνοδευμένο με παπαρδέλες πασπαλισμένες με παρμεζάνα. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι. 

Υλικά συνταγής

  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αρνί χωρίς κόκαλο, ψημένο ή ωμό
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 2 καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε κυβάκια 1 εκ. 
  • 2 κοτσάνια σέλινο, κομμένα σε κυβάκια 1 εκ. 
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκα βότανα ψιλοκομμένα (όπως δενδρολίβανο, θυμάρι και φασκόμηλο)
  • 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κύβους κότας
  • αλάτι πιπέρι
  • 500 γρ. ζυμαρικό παπαρδέλες
  • τυρί παρμεζάνα (ή κεφαλοτύρι) τριμμένο ή σε φλούδες με αποφλοιωτή λαχανικών

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν χρησιμοποιήσετε αρνί ήδη ψημένο το κόβετε σε μακρόστενες μπουκιές. Αν έχετε ωμό αρνί, προτιμήστε να αγοράσετε μπούτι, ζητάτε στο χασάπη να αφαιρέσει το κόκαλο και να κόψει το ψαχνό σε μεκρόστενες μπουκίτσες. 
  2. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το ωμό αρνί για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει. Το μεταφέτετε σε ένα πιάτο. Ρίχνετε στο τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπέικον (προαιρετικά), το καρότο, το σέλινο και τα βότανα, μειώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο, και τα σοτάρετε ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 10-12 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι. 
  3. Σβήνετε με το κρασί, το αφήνετε για 1 λ να “αναπνεύσει” και στη συνέχεια ρίχνετε το πελτέ ντομάτας, τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, τους κύβους κότας και 2 φλ. τσαγιού νερό. Ανακατεύετε και μόλις έλθει η σάλτσα σε σημείο βρασμού προσθέτετε και το ωμό σοταρισμένο αρνί, αλατοπιπερώνετε, μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και σιγοβράζετε το αρνί για 55-60 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και σωθούν τα υγρά της σάλτσας. 
  4. Αν έχετε αρνί ήδη ψημένο, φτιάχνετε τη σάλτσα χωρίς το αρνί, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, σκεπάζετε το τηγάνι και βράζετε το σάλτσα για 20 λ περίπου. Στη συνέχεια την αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το ψημένο αρνί, ανακατεύετε, το σκεπάζετε και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για άλλα 20 λ ή μέχρι να “πιεί” αρκετή σάλτσα το αρνί. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. 
  5. Εν τω μεταξύ, μέχρι να γίνει το αρνάκι, βράζετε τις παπαρδέλες, σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε καλά, τις λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο και τις μεταφέρετε σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος. Απλώνετε πάνω από τις παπαρδέλες το αρνί με τη σάλτσα του, τα πασπαλίζετε με τη παρμεζάνα και σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Αρνάκι ραγού με παπαρδέλες

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.