Αρνάκι μελωμένο στη γάστρα με χοντρά μακαρόνια

Αρνάκι μελωμένο στη γάστρα με χοντρά μακαρόνια

Ένα πεντανόστιμο, μελωμένο και μυρωδάτο αρνάκι, σιγοψημένο στη γάστρα και χοντρά μακαρόνια βουτηγμένα στην υπέροχη σάλτσα του αρνιού. Μια συνταγή με απλά υλικά, συνδυασμένα με φαντασία που θα σας δώσει το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα που θα σας μείνει αξέχαστο. Μια αξέχαστη αρνο-μακαρονάδα, που θα χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο, αλλά είναι ιδανική για το οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 1 αρνίσια σπάλα με το κόκαλο, βάρους 2.000-2.200 γρ. (άκοπη ή κομμένη στα 2, αν δεν χωράει στην κατσαρόλα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φέτες
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, χωριστά τα φύλλα από τα κοτσάνια, όλα ψιλοκομμένα
  • 3 μέτριες ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο + 2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη + 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή από 1½ κ.γ. ξερά)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 40 γρ. μουστάρδα πικάντικη
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή 30 ml λάδι
  • 500 γρ. χοντρά μακαρόνια Νο. 5 ή για παστίτσιο
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 1/2 λεμονιού το χυμό 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 280 γρ. ξηρό ανθότυρο, χοντροτριμμένο ή άλλο τυρί τριμμένο επιλογής σας

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το αφήνετε στην άκρη. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε δυνατή φωτιά ,τα 100 ml από το λάδι και σοτάρετε το αρνάκι για 4-5 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Μεταφέρετε το αρνάκι σε πιατέλα και προσθέτετε στη κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι. Μόλις ζεσταθεί σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα για 2-3 λ. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε 2 λ, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μεταφέρετε σε γάστρα το μείγμα κρεμμυδιού και προσθέτετε τα κοτσάνια μαϊντανού, τις ντομάτες, τα μυρωδικά, τα φύλλα δάφνης και 200 ml νερό.
  3. Με ένα πινέλο, αλείφετε το αρνί με τη μουστάρδα και το βάζετε πάνω στα λαχανικά. Σκεπάζετε με μια βρεγμένη λαδόκολλα (με αυτό τον τρόπο φτιάχνετε μια “επιπλέον γάστρα” μέσα στη γάστρα και έτσι το κρέας θα γίνει λουκούμι) και στη συνέχεια με το καπάκι της γάστρας. Το ψήνετε για 2-2½ ώρες, μέχρι το αρνί να μαλακώσει.
  4. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, περιστασιακά το ξεφουρνίζετε, το βρέχετε με τα υγρά του, το ξανασκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο. Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
  5. Εν τω μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια σας 2 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία. Όταν χλιαρίνει το αρνάκι το ξεψαχνίζετε και το ψιλοκόβετε. Σουρώνετε τα υγρά της γάστρας σε ένα ψιλό σουρωτήρι, πιέζοντας τα στερεά υλικά για να πάρουμε τη νοστιμιά τους. Ρίχνετε το σουρωμένο υγρό σε μια κατσαρόλα και το βράζετε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μειωθεί σχεδόν στο μισό και να μελώσει.
  6. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε στο βούτυρο ή σε λίγο λάδι το ψιλοκομμένο ψαχνό μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τη σάλτσα και τα βρασμένα ζυμαρικά, ανακατεύετε και τα μαγειρεύετε για 2-3 λ. Αλατοπιπερώνετε μετά από δοκιμή, ρίχνετε τα φύλλα μαϊντανού, την ξερή ρίγανη και το λεμόνι και ανακατεύετε. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας πασπαλισμένο με το ξηρό ανθότυρο. 

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Αρνάκι μελωμένο στη γάστρα με χοντρά μακαρόνια